Macron pri Taiwane polichotil Číne a nepotešil USA: Európa by nemala byť vazalom

Byť spojencom USA neznamená byť vazalom. Povedal to podľa agentúry AFP francúzsky prezident Emmanuel Macron na tlačovej konferencii počas návštevy Holandska. Nadviazal tak na svoje predchádzajúce kritizované vyjadrenia o potrebe väčšej nezávislosti Európy na USA napríklad vo vzťahu k Číne a Taiwane. Šéf Elyzejského paláca dnes tiež zdôraznil, že postoj Francúzska voči Taiwanu sa nezmenil a že uprednostňuje terajší "status quo" vo vzťahu k ostrovu.

12.04.2023 19:15
Macron Foto: ,
Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu 12. apríla 2023 počas návštevy Prírodovedeckej fakulty Univerzity v Amsterdame.
debata (13)

Nečakané vyjadrenie francúzskeho prezidenta vyzdvihli v Číne ako „brilantné rozhodnutie“. Výhrady zazneli z oboch strán Atlantiku, informuje TASR na základe agentúr AFP, Reuters a PAP. Čínske štátne médiá i používatelia sociálnych sietí venovali francúzskemu lídrovi značnú pozornosť, všíma si AFP. Peking mohol podľa nej dosiahnuť určitý úspech v snahe narušiť západnú jednotu v prípade Taiwanu, ktorý považuje za súčasť jedinej Číny.

Francúzsko na strane Číny? Nereálne

Objavili sa však aj apely na triezvejší pohľad. Ako zdôraznil popredný politický komentátor Chu Si-ťin, bývalý šéfredaktor vládnych novín Global Times, vzhľadom na geopolitickú realitu nie je reálne myslieť si, že by sa Francúzsko pridalo na stranu Pekingu proti Washingtonu.

„Európa a Spojené štáty majú spoločné hodnoty a spája ich NATO,“ napísal Chu. „Pokiaľ sa však bude Čína k európskym krajinám správať rozumne a čestne, kým USA ich nútia stavať sa proti Číne, potom vyplávajú na povrch rozpory v ich strategických záujmoch.“

Taiwan / Fregata / Raketa / Čítajte viac Čínska armáda nacvičovala simulované útoky na ciele na Taiwane

Macron zožal rad nesúhlasných reakcií, keď po nedávnej návšteve Číny hovoril o väčšej nezávislosti EÚ na Spojených štátoch. V rozhovore s denníkmi Politico a Les Echos dokonca varoval pred zatiahnutím Európy do konfliktu medzi USA a Čínou o autonómii Taiwanu. Európa by sa podľa neho mala usilovať o pozíciu „tretej superveľmoci“ a posilniť svoju „strategickú autonómiu“. USA sa v posledných rokoch snažia čeliť rastúcemu čínskemu vplyvu a dávajú najavo, že ochránia Taiwan pred možnou snahou Pekingu ostrov vojensky ovládnuť.

Macron podporuje jednu Čínu

„Byť spojencom neznamená byť vazalom, neznamená to, že už nemáte právo myslieť samostatne,“ povedal Macron na spoločnej tlačovej konferencii s holandským premiérom Markom Ruttom v Amsterdame. „Francúzsko je pre status quo na Taiwane,“ dodal francúzsky prezident. Francúzsko podľa neho „podporuje politiku jednej Číny a usiluje sa o mierové urovnanie situácie“. Podľa agentúry Reuters Macron vyhlásil, že sa treba vyhnúť eskalácii v indopacifickom regióne.

Putin Čítajte viac Spriaznená Čína a India, Západ nepriateľ. Putin podpísal smerovanie politiky

Denník Wall Street Journal napísal, že „neužitočné vyjadrenia“ francúzskeho lídra oslabia odstrašujúcu politiku USA a Japonska voči Číne. Súčasne povzbudia amerických politikov, ktorí chcú zredukovať angažovanosť USA v Európe. Americký prezident Joe Biden by sa preto mal Macrona spýtať, či sa snaží o opätovné zvolenie jeho predchodcu Donalda Trumpa. Samotný Trump v utorok večer obvinil Macrona, že sa podlizuje čínskemu lídrovi Si Ťin-pchingovi.

Nesúhlas Varšavy

Americký republikánsky senátor Marco Rubio napísal, že ak Macron hovorí za celú Európu, potom by Spojené štáty mali zvážiť zameranie svojej zahraničnej politiky na obmedzovanie Číny a nechať Európu, aby sama riešila vojnu na Ukrajine, všíma si denník The Guardian.

Hovorca poľskej vlády uviedol, že Varšava s názorom Macrona nesúhlasí. Poľsko namiesto „strategickej nezávislosti“ hovorí o „strategickom partnerstve“ medzi Európskou úniou a Spojenými štátmi, ktoré chce ďalej budovať. Zdôraznil, že obe strany majú spoločné demokratické hodnoty a na nich založené ekonomické systémy.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Rusko #USA #Taiwan #Emmanuel Macron