Američania oznámili, že v Sýrii pravdepodobne zabili vysokopostaveného činiteľa IS

Pri americkom útoku v severnej Sýrii dnes (17.4.) skoro ráno pravdepodobne zahynul vysokopostavený predstaviteľ Islamského štátu (IS) zodpovedný za plánovanie teroristických útokov v Európe a na Blízkom východe. Pri útoku z vrtuľníka zomreli tiež dvaja ďalší ozbrojenci, uviedlo na twitteri Veliteľstvo ozbrojených síl USA pre Blízky východ, Perzský záliv a severnú Afriku (CENTCOM).

17.04.2023 10:05
Sýria, Islamský štát, islamisti, Kobani Foto:
Čierna vlajka sa stala symbolom, ktorým sa džihádisti z IS snažia vedome zastrašiť svojich odporcov.
debata (8)

Operácia bola podľa Američanov starostlivo naplánovaná, neboli pri nej zranení žiadni civilisti ani americkí vojaci a neboli poškodené ani použité vrtuľníky.

„Hoci oslabený, IS je naďalej schopný vykonávať v regióne svoje operácie a túži vykonávať údery aj za hranicami Blízkeho východu,“ uviedol veliteľ amerických síl na Blízkom východe generál Michael Kurilla, ktorého CENTCOM vo vyhlásení citoval.

islamský štát, teroristi Čítajte aj V Nemecku sa obávajú útokov afganskej odnože Islamského štátu

Washington o operáciách s obdobným výsledkom informoval od začiatku apríla už dvakrát. Raz bol zabitý vysokopostavený člen IS, pred týždňom potom zadržaný operatívec IS a dvaja jeho spolupracovníci.

Islamský štát, islamisti, radikáli Čítajte aj USA zabili v Sýrii vysokopostaveného činiteľa Islamského štátu. Plánoval útoky v Európe

Islamský štát kontroloval v čase, keď bol v roku 2014 na vrchole moci, rozsiahlej oblasti Sýrie a Iraku. Teroristická organizácia tam síce bola vojensky porazená, ale v oboch krajinách ešte pôsobia aktívne teroristické bunky, ktoré uskutočňujú útoky. Podľa správy OSN z tohtoročného februára sa k IS aktuálne hlási asi 5000 až 7000 členov a podporovateľov, polovicu z tohto počtu tvoria bojovníci.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Amerika #Islamský štát #IS #Centcom