Pavel: Mali by sme tlačiť na EÚ, aby rokovania s Ukrajinou začala do konca roka

Mali by sme tlačiť na Európsku úniu, aby prístupové rokovania s Ukrajinou začala do konca tohto roka. V piatok to na konci svojej trojdňovej návštevy Bruselu vyhlásil český prezident Petr Pavel, podľa ktorého tomu nič nebráni, informuje spravodajkyňa TASR.

21.04.2023 14:30
Peter Pavel Foto: ,
Český prezident Petr Pavel.
debata (57)

„Čím širšia bude zóna stability na východ od našich hraníc, tým bezpečnejší budeme aj my u nás. To by sme mali presadzovať a z tohto pohľadu tlačiť aj v Európskej únii pri rokovaniach NATO, aby rokovania o prístupe boli s Ukrajinou začaté naozaj do konca tohto roka,“ povedal Pavel.

VIDEO: Pavel: Netlačme Kyjev do územných ústupkov, dajme im zbrane
Video

V piatok sa stretol s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom. Hovorili spolu o vzťahu k Číne, v rámci ktorého je podľa Pavla dôležité zachovávať spoločný postup a nekresliť „deliace línie“ medzi Európu, USA a ďalšími demokraciami.

Diskutovali aj o strategickej autonómii, ktorú niektorí chápu ako snahu oddeliť sa od USA. Zhodli sa na tom, že je potrebné spolupracovať s USA, ale na druhú stranu vytvoriť dostatok schopností v rámci Európy. „V pomerne krátkej dobe môže nastať situácia, že Spojené štáty sa budú angažovať v indo-pacifickom regióne a nebudú mať toľko prostriedkov, aby poskytli svoje strategické schopnosti v prospech Európy. Musíme ich mať my, aby sme nezostali na holičkách, ak USA uvidia prioritu inde,“ vysvetlil svoj postoj Pavel.

pavel, scholz Čítajte viac Pre vyjadrenia k Ukrajine je Petr Pavel v „starostlivom“ hľadáčiku Moskvy

S predsedníčkou EP Robertou Metsolovou hovorili napríklad o migrácii. Presadzujú postup, ktorý by nemal byť založený na kvótach, ale na racionálnom prístupe k ochrane vonkajších hraníc a racionálnom prístupe k azylovej politike. Hovorili aj o náraste extrémizmu a populizmu v mnohých krajinách najmä v súvislosti s voľbami.

Pôvodne sa mal stretnúť aj s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou, tá však schôdzku nakoniec zrušila z rodinných dôvodov. Český prezident sa s ňou preto spojil len telefonicky a dohodli sa na osobnom stretnutí v Prahe. „Pred chvíľou sme telefonovali. Vyjadrila ľútosť nad tým, že sme sa stretnúť nemohli a navrhla stretnutie v Prahe. Pripravujeme ho na 2. mája, aby sme mohli prerokovať to, o čo sme spolu chceli hovoriť dnes,“ oznámil Pavel.

pavel, steinmeier Čítajte viac Pavel: Dali sme Ukrajine, čo sme mohli. Na výrobu munície nám chýbajú ľudia

Prezident ČR v piatok ukončil trojdňovú návštevu Bruselu. V stredu sa stretol s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom, vo štvrtok navštívil českú sekciu Európskej školy a stretol sa aj s krajanmi v Pražskom dome. Po návšteve Slovenska, Poľska a Nemecka je to jeho štvrtá zahraničná cesta od inaugurácie, ktorá sa uskutočnila 9. marca.

57 debata chyba
Viac na túto tému: #Petr Pavel #vojna na Ukrajine