Boje v Sudáne napriek vyhlásenému prímeriu pokračujú, chystajú sa evakuácie

V Sudáne po krátkom pokoji zbraní pokračujú boje medzi sudánskou armádou a polovojenskými Jednotkami rýchlej podpory (RSF). Podľa reportéra agentúry DPA sa v sobotu ráno stalo hlavné mesto Chartúm opäť terčom bombardovania, ozývala sa tiež streľba. Sudánska armáda oznámila, že kvôli stretom by v najbližších hodinách mali byť evakuovaní diplomati zo Spojených štátov, Británie, Číny a Francúzska.

22.04.2023 11:03 , aktualizované: 14:43
Sudán Foto:
Dym zapĺňa oblohu v Chartúme v Sudáne, neďaleko Medzinárodnej nemocnice v Dauhe. 21. apríla 2023
debata (1)

Prímerie dohodnuté oboma stranami v piatok kvôli sviatku íd al-fitr, ktorým končí moslimský pôstny mesiac ramadán, sa v noci na dnes podľa reportéra DPA väčšinou dodržiavalo a zaznamenané boli iba ojedinelé strety. Od rána ale podľa agentúry AFP boje opäť pokračujú. Prímerie pritom malo trvať tri dni.

Boje v Sudáne sa začali minulú sobotu a podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) si vyžiadali 413 obetí a viac ako 3500 zranených. Okrem metropoly Chartúmu boje zúria tiež na západe krajiny v Dárfúre, kde je podľa organizácie Lekári bez hraníc humanitárna situácia „katastrofálna“.

Nemecká armáda teraz podľa spolkového ministerstva obrany pripravuje nový pokus o evakuáciu nemeckých občanov zo Sudánu. V stredu bol prerušený pokus o diplomatickú evakuáciu prostredníctvom lietadiel Luftwaffe bez väčšieho nasadenia vojakov, píše DPA. Česi sú aktuálne v Sudáne štyria, uviedlo vo štvrtok české ministerstvo zahraničia s tým, že ich evakuácia v tejto chvíli nie je možná kvôli pokračujúcim bojom a zatvoreným letiskám.

Sudán boje dym Chartúm Čítajte viac Sudánske polovojenské oddiely súhlasili s trojdňovým prímerím, armáda ho nekomentovala

Armáda oznámila, že generál Abdal Fattáh Burhán dnes hovoril s predstaviteľmi rôznych krajín. Spojené štáty, Británia, Francúzsko a Čína podľa neho budú evakuovať diplomatov a ďalších občanov z Chartúmu „v najbližších hodinách“. Burhán sa zaviazal, že evakuáciu „uľahčí a zaručí“ a poskytne týmto krajinám „nevyhnutnú podporu na jej zabezpečenie“.

Vyhlásenie urobil po tom, čo jeho rival, šéf RSF Muhammad Hamdan Dagalo, sľúbil, že čiastočne otvorí letisko pre evakuáciu po telefonáte s generálnym tajomníkom OSN Antóniem Guterresom. Hlavné sudánske medzinárodné letisko bolo zatvorené, a zahraničné krajiny preto nariadili svojim občanom, aby sa jednoducho ukryli na mieste, až kým sa nevyriešia evakuačné plány.

Diplomati zo Saudskej Arábie už boli evakuovaní z prístavného mesta Port Sudán na východe krajiny a letecky prepravení späť domov, uviedol Burhán. Dodal, že jordánski diplomati budú čoskoro evakuovaní rovnakým spôsobom.

Znepriatelené skupiny vedú bývalí spojenci, generáli Burhán, veliteľ armády, a šéf RSF Dagalo. V októbri 2021 spoločne zorganizovali vojenský prevrat, ktorý zmaril krátky prechod Sudánu k civilnej vláde. Prípadné rokovania s RSF armáda vo štvrtok vylúčila a uviedla, že prijme iba ich kapituláciu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Sudán