Západné krajiny evakuujú svojich občanov zo Sudánu. V konvoji postrelili Francúza

Sudán po niekoľkých dňoch bojov medzi tábormi dvoch znepriatelených generálov opúšťajú občania západných krajín. Evakuáciu diplomatov a ďalších občanov oznámili Spojené štáty, Británia, Nemecko či ďalšie európske štáty. Francúzsko a Holandsko uviedli, že pracujú na tom, aby z africkej krajiny dostali aj ľudí zo "spriatelených partnerských krajín".

23.04.2023 06:37 , aktualizované: 20:33
Sudán chartúm Foto: ,
Sudánom zmieta konflikt o moc medzi štátnou armádou a polovojenskými jednotkami. Na snímke dym v hlavnom meste Chartúm.
debata (7)

Boje o moc medzi štátnou armádou a polovojenskými Jednotkami rýchlej podpory (RSF) zmietajú Sudánom od minulého víkendu. Letecké spojenie so Sudánom je v posledných dňoch veľmi problematické a napríklad Saudská Arábia v sobotu pristúpila k evakuácii svojich občanov cez prístav na východe krajiny. Zo Sudánu sa aktuálne chystá niekoľko evakuačných konvojov, zatiaľ čo ozbrojené strety ďalej pokračujú.

Ako v nedeľu informoval portál britskej televízie Sky News, počas evakuácie Francúzov zo Sudánu bol postrelený francúzsky občan. Správa prišla z oboch znepriatelených táborov. Tie sa navzájom obviňujú z údajného útoku na konvoj veľvyslanectva, keď práve odchádzal v hlavného mesta Chartúm. V ňom sa najviac sústreďujú boje a tie pokračovali aj v nedeľu.

Nie je však jasné, kto je za útok na konvoj zodpovedný. Sily rýchlej podpory (RSF) vo vyhlásení napísali, že Francúz utrpel zranenia, keď konvoj pred veľvyslanectvom dostal v nedeľu ráno zásah pri paľbe armádneho lietadla. Sudánske ozbrojené sily zasa obvinili z útoku polovojenské RSF a tiež oznámili, že zranený bol jeden Francúz. Francúzsko ešte incident nepotvrdilo a pokračuje v evakuácii svojich občanov aj diplomatov zo Sudánu.

Slovákom odporúča rezort nezdržiavať sa v krajine

Slovenský rezort diplomacie eviduje v Sudáne jedného Slováka. Ide o osobu s dvojitým štátnym občianstvom SR i Sudánu. Uviedol to komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

„S uvedenou osobou, ako aj jej rodinou v SR je rezort diplomacie v kontakte. Podľa dostupných informácií je táto osoba nachádzajúca sa v Sudáne v poriadku,“ priblížil komunikačný odbor.

Sudan Russia Čítajte viac O Sudán sa bijú proruskí generáli

MZVEZ na svojom webe odporúča občanom SR nezdržiavať sa v Sudáne a krajinu opustiť. „Internetové a telefónne služby sú nespoľahlivé a obmedzované bezpečnostnými zložkami. Politická a bezpečnostná situácia sa môže ďalej zhoršovať,“ poukázalo s tým, že tam došlo aj k prerušeniu leteckého spojenia.

„Ak je cestovanie nevyhnutné, sledujte miestne médiá, vyhýbajte sa demonštráciám a riaďte sa radami miestnych úradov. Počas trvania demonštrácie zostaňte v mieste pobytu,“ skonštatoval rezort. Pripomenul, že SR nemá v Sudáne veľvyslanectvo a pre poskytnutie pomoci má len obmedzené možnosti. V naliehavých prípadoch preto odporúča kontaktovať Honorárny konzulát SR v Chartúme alebo veľvyslanectvo niektorej inej členskej krajiny Európskej únie.

Česko aj Maďarsko pracujú na záchrane svojich občanov

Dvaja z piatich Čechov v krajine odleteli nemeckým špeciálom, oznámil na twitteri minister zahraničia Ján Lipavský. „Za pomoci našich partnerov z Európskej únie práve evakuujeme zo Sudánu do bezpečia dvoch z piatich českých občanov, a to nemeckým špeciálom. Moji kolegovia intenzívne pracujú na tom, aby sa domov dostali aj zvyšní Česi, a to čo najskôr,“ uviedol Lipavský.

Mariana Wernerová z odboru komunikácie ministerstva zahraničných vecí dnes večer tiež ČTK informovala, že dvaja Česi na juhu krajiny v meste Nyala sú na evakuačnom zozname Turecka, ktoré ich chce spoločne so svojimi občanmi dostať zo Sudánu čo najskôr.

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó sa tiež už v sobotu večer vyjadril k situácii v Sudáne. „Je stále extrémne krehká a nestabilná“. Dodal, že počet Maďarov, ktorí sú ešte stále v Sudáne zasiahnutom bojmi, sa zvýšil na 15. Informovala o tom v nedeľu tlačová agentúra MTI.

Szijjártó v sobotu večer na Facebooku napísal, že vláda sa snaží týchto maďarských občanov evakuovať a dúfa, že táto operácia sa čoskoro uskutoční. „Sme v kontakte s krajinami v (africkom) regióne a spolu s OSN zaisťujeme, aby boli všetci Maďari zachránení a čo najskôr prevezení do bezpečného prostredia,“ uviedol Szijjártó.

V sobotu už skôr bola z pobrežnej oblasti Sudánu zachránená skupina dovolenkárov – 14 Maďarov a 48 občanov iných krajín. Boli prevezení loďou do Egypta.

Operácie sú veľmi zložité

Začatie evakuácie svojich občanov dnes oznámili Francúzsko a Nemecko. Nemecké ministerstvo obrany agentúre Reuters bez ďalších podrobností oznámilo, že nemecká armáda vedie evakuačnú operáciu. Francúzi podľa informácií agentúry AFP už zabezpečili transport stovke ľudí nielen z Francúzska a chystali presun ďalšej podobne veľkej skupiny. Operácie sú podľa nemenovaných vládnych zdrojov extrémne zložité.

Britská vláda popoludní oznámila evakuáciu pracovníkov svojej ambasády a ich rodín. „Vzdávam hold odhodlaniu našich diplomatov a statočnosti vojenského personálu, ktorý túto náročnú operáciu vykonal,“ uviedol britský premiér Rishi Sunak na twitteri. „Pokračujeme v úsilí o ukončenie krviprelievania v Sudáne a zabezpečenie bezpečnosti britských štátnych príslušníkov, ktorí v krajine zostávajú,“ dodal.

Svojich občanov sa medzitým z krajiny pokúša dostať aj Holandsko. „Prebieha operácia viacerých krajín na evakuáciu občanov zo Sudánu. Holandsko sa jej zúčastňuje spolu s tímom z Jordánska. Urobia všetko pre to, aby sa odtiaľ Holanďania dostali čo najrýchlejšie a najbezpečnejšie,“ uviedol minister zahraničia Wopke Hoekstra v príspevku na twitteri.

Spojené štáty už diplomatov evakuovali

Svojich diplomatov by mali v najbližšom čase evakuovať aj Čína alebo Japonsko, zatiaľ čo Spojené štáty už tento krok podnikli. Oznámil to americký prezident Joe Biden, ktorý podľa agentúr nariadenie vydal, keď začalo byť zjavné, že boje v dohľadnej dobe neustanú. Kanada dnes oznámila, že dočasne pozastavila operácie v Sudáne a že kanadskí diplomati budú dočasne pracovať z bezpečného miesta mimo krajiny.

Taliansky minister zahraničia Antonio Tajani dnes uviedol, že všetkých Talianov v Sudáne kontaktovalo krízové oddelenie úradu a sú podľa neho v poriadku. V sobotu večer sa konala schôdzka vrcholných talianskych predstaviteľov, na ktorej bol vypracovaný krízový plán na ochranu približne 140 Talianov, ktorí sa v súčasnosti v krajine nachádzajú, uviedla agentúra ANSA.

Pápež František vyzval dnes na dialóg tvárou v tvár „vážnej“ situácii v Sudáne. „Vyzývam všetkých, aby sa modlili za našich sudánskych bratov a sestry,“ dodal počas tradičnej nedeľnej modlitby na Svätopetrskom námestí.

Sudán Čítajte viac Boje v Sudáne napriek vyhlásenému prímeriu pokračujú, chystajú sa evakuácie

Šéf milície RSF Muhammad Hamdan Dagalo v sobotu vyhlásil, že pomôže s koordináciou evakuácie cudzincov. O tom, že návrat cudzincov do ich domovských krajín „uľahčí a zaručí“, ubezpečil tiež Dagalov protivník, generál Abdal Fattáh Burhán, ktorý vedie sudánsku armádu a je de facto vládcom krajiny. Pokračujúce prestrelky v sudánskom hlavnom meste tieto tvrdenia ale spochybnili, uviedla agentúra AP.

V Omdurmáne, ležiacom na druhom brehu Nílu od Chartúmu, dnes zúrili boje, povedali miestni obyvatelia agentúre AP, podľa ktorej mestom otriasla silná streľba a hrmenie výbuchov. Milície RSF tvrdí, že armáda podnikla nálety na luxusnú štvrť severne od Chartúmu.

Znepriatelené skupiny vedú bývalí spojenci, generáli Burhán, veliteľ armády, a šéf milície RSF Dagalo. V októbri 2021 spoločne zorganizovali vojenský prevrat, ktorý zmaril krátky prechod Sudánu k civilnej vláde. Prípadné rokovania s RSF armáda vo štvrtok vylúčila a uviedla, že prijme iba ich kapituláciu.

OSN a zahraničné štáty vyzvali súperiacich generálov, aby dodržiavali vyhlásené prímerie a aby otvorili bezpečný priechod pre utekajúcich civilistov a dodávky pomoci. Boje sa začali minulú sobotu a podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pri nich dosiaľ zahynulo najmenej 420 ľudí a 3700 ďalších utrpelo zranenia.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Sudán