Ukrajina či pobaltské štáty neexistujú? Čína hádže veľvyslanca cez palubu. Reaguje aj Slovensko

Čína v pondelok ubezpečila, že rešpektuje suverenitu všetkých krajín, ktoré boli kedysi súčasťou Sovietskeho zväzu (ZSSR). Reagovala tak na minulotýždňové vyjadrenia čínskeho veľvyslanca v Paríži, ktorý spochybnil hranice a nezávislosť postsovietskych republík.

24.04.2023 11:33 , aktualizované: 17:04
Rusko Čína Putin Si Ťin-pching Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a čínsky prezident Si Ťin-pching počas uvítacieho ceremoniálu 21. marca 2023 v Moskve.
debata (40)

Estónsko, Litva a Lotyšsko si v tejto súvislosti predvolali čínskych veľvyslancov a požiadali ich o vysvetlenie sporných výrokov, oznámil v pondelok litovský minister zahraničných vecí Gabrielius Landsbergis, informuje agentúra AFP.

VIDEO: Rusko plus Čína. Vstupujeme do éry nových kríz?

Video

V prípade, ak Čína zmenila svoj postoj k otázke nezávislosti pobaltských krajín, mala by podľa Landsbergisa vysvetliť svoju súčasnú pozíciu. Estónsko, Litva a Lotyšsko chcú Pekingu zároveň pripomenúť, že „nie sú postovietske krajiny, ale štáty, ktoré boli nelegálne okupované Sovietskym zväzom“.

Šéf estónskej diplomacie Margus Tsahkna v pondelok v tejto spojitosti zdôraznil, že „pobaltské krajiny sú nezávislými suverénnymi štátmi, ktoré sú členmi EÚ a NATO“.

čína, vojaci, vojačky, armáda, vojenská prehliadka, Čítajte viac Čínsky diplomat: Ukrajina a pobaltské štáty nemajú oporu v medzinárodnom práve

„Čína po rozpade Sovietskeho zväzu rešpektuje štatút suverénneho štátu tých republík, ktoré boli jeho súčasťou,“ povedala v pondelok novinárom hovorkyňa rezortu diplomacie v Pekingu Mao Ning.

Na slová z Pekingu reagovala aj slovenská vláda

„Ministerstvo zahraničných vecí berie na vedomie že, neprijateľné vyjadrenia čínskeho veľvyslanca vo Francúzsku spochybňujúce medzinárodné právo a suverenitu postsovietskych krajín nepredstavujú oficiálne stanovisko Pekingu,“ uviedol pre Pravdu Matúš Dávid, hovorca rezortu zahraničia.

Mao Ning pripomenula, že po rozpade ZSSR bola Čína jednou z prvých krajín sveta, ktorá nadviazala diplomatické styky s postsovietskymi republikami a odvtedy s nimi udržiava priateľské vzťahy a spoluprácu. Peking podľa nej vo všeobecnosti uznáva suverenitu, nezávislosť a územnú celistvosť všetkých krajín sveta a dodržiava princípy a ustanovenia Charty OSN.

VIDEO: Príprava na Rusko? Odrazíme agresora, znie zo švédskeho cvičenia AURORA 23

Video

Čínsky veľvyslanec Lu Ša-jie v piatok pre francúzsku televíziu reagoval na otázku, či je podľa neho Krym súčasťou Ukrajiny. Odpovedal, že historicky je Krym súčasťou Ruska a Ukrajine ho daroval bývalý líder Sovietskeho zväzu Nikita Chruščov.

Čínsky diplomat takisto povedal, že tieto bývalé republiky komunistického Sovietskeho zväzu „nemajú na základe medzinárodného práva štatút zvrchovaných krajín, pretože neexistuje medzinárodná zmluva potvrdzujúca ich postavenie ako nezávislých štátov“.

VIDEO: USA odštartovali jadrové cvičenie Global Thunder

Video

Výroky čínskeho veľvyslanca odsúdili ako neprijateľné viaceré krajiny, ktoré boli v minulosti súčasťou ZSSR, ako aj západné štáty aj Európska únia, ktorá zároveň vyjadrila presvedčenie, že uvedené vyjadrenia neodrážajú oficiálny postoj Pekingu.

Stanovisko Číny k slovám vlastného veľvyslanca však veľmi nepresvedčili Robert Pszczel, bývalého predstaviteľa NATO v Rusku.

„Ak je postoj Číny ku Krymu, že patrí Ukrajine (nehovoriac o právnom postavení iných krajín, taký nezmenený a jasný, prečo ho jej veľvyslanec vo Francúzsku spochybnil? Je to určitý pokrok, ale toto vyhlásenie zahmlieva, takže otázky zostávajú a došlo k skutočnému poškodeniu reputácie,“ napísal na adresu Pekingu na sociálnej sieti Twitter Pszczel.

Bývalé sovietske republiky získali nezávislosť po rozpade Sovietskeho zväzu v roku 1991 a medzinárodné spoločenstvo túto skutočnosť akceptovalo.

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Rusko #Ukrajina #pobaltské štáty #vojna na Ukrajine