Čína postrašila Taiwan novým strojom. Dronom schopným niesť ťažké zbrane

Taiwan obletel nový typ čínskeho bojového dronu, ktorý dokáže niesť ťažké zbrane. Dnes o tom podľa agentúry Reuters informovalo ministerstvo obrany tohto demokraticky spravovaného ostrovného štátu, ktorý Čína považuje za svoju provinciu. Spojené štáty oznámili, že nad Taiwanským prielivom dnes preletelo hliadkové lietadlo ich námorníctva.

28.04.2023 11:58
Tengden TB-001 Foto:
Čínsky dron Tengden TB-001 Scorpion.
debata

Taiwanský rezort obrany podľa agentúry AP uviedol, že okolo ostrova preletelo 38 čínskych stíhačiek a iných lietadiel, čo je najviac od rozsiahleho vojenského cvičenia zo začiatku apríla. Taiwanci tiež za posledný deň spozorovali šesť lodí čínskeho námorníctva.

V pravidelnej správe o čínskych vojenských aktivitách taiwanské ministerstvo tiež uviedlo, že za uplynulých 24 hodín do identifikačnej zóny protivzdušnej obrany ostrova vletelo 19 lietadiel. Jedným z nich bol dron TB-001 Scorpion s dvoma chvostovými plochami a dvoma vrtuľovými motormi. Toto bezpilotné lietadlo je podľa čínskych médií schopné lietať vo veľkých výškach a na dlhé vzdialenosti. Najskôr preletel nad morom oddeľujúcim Taiwan od Filipín, následne sa pohyboval východne od ostrova, potom sa vrátil k čínskemu pobrežiu.

Taiwan / Fregata / Raketa / Čítajte viac Katastrofálnejšie ako na Ukrajine? V USA sa hrali na vojnu o Taiwan a zostali šokovaní

Žiadne z čínskych lietadiel neprenikol do taiwanského vzdušného priestoru. Identifikačná zóna protivzdušnej obrany je širšia oblasť, ktorú taiwanská armáda sleduje, aby mala viac času na reakciu na možné hrozby. Čínske vojenské letectvo bežne prekračuje mediánovú líniu deliacu Taiwanský prieliv, ktorú Taipei považuje za neoficiálnu deliacu čiaru medzi oboma krajinami, Peking ju však neuznáva. Taiwanská vláda čínske nároky na suverenitu nad ostrovom odmieta, o budúcnosti ostrova podľa nej môžu rozhodovať jedine jeho obyvatelia.

Vážne varovanie za Kaliforniu

Čína začiatkom apríla usporiadala rozsiahle letecké a námorné cvičenia v oblastiach obklopujúcich Taiwan v odvete za stretnutie taiwanskej prezidentky Cchaj Jing-wen s predsedom Snemovne reprezentantov USA Kevinom McCarthym, ktoré sa uskutočnilo 5. apríla v Kalifornii. Čína uviedla, že cvičenie simulujúce obkľúčenie Taiwanu malo byť „vážnym varovaním“ politikom podporujúcim nezávislosť samosprávneho ostrova a ich zahraničným stúpencom.

Čína, Taiwan, armáda Čítajte viac Borrell vyzýva, aby lode európskych krajín hliadkovali v Taiwanskom prielive

Podľa AP nie je bezprostredne zrejmé, čo rozsiahlu akciu čínskeho letectva a námorníctva z posledného dňa podnietilo.

Čína vlani dala najavo, že má suverenitu a jurisdikciu nad Taiwanským prielivom, a tvrdenie, že ide o medzinárodné vody, označila za „chybné“. Peking dnes uviedol, že jeho letectvo nasledovalo a monitorovalo prelet amerického lietadla P-8A Poseidon nad touto úžinou. „Americké lode a lietadlá v poslednej dobe podnikajú provokatívne akcie, ktoré úplne doložili, že Spojené štáty narúšajú mier a stabilitu v Taiwanskom prielive,“ uviedla čínska armáda.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #Taiwan #taiwanský prieliv