Ukrajinský farmár likviduje ruské míny netradične: Traktorom

Ukrajinský farmár prišiel na nový spôsob likvidácie mín, ktoré zostali na poliach po ruskej invázii. Traktor vylepšil ochrannými panelmi z ruských tankov a ovláda ho pomocou diaľkového ovládania.

02.05.2023 14:15
Traktor / Pole / Poľnohospodárstvo / Foto: ,
Ilustračné foto
debata (69)

Ukrajinská protiofenzíva minulý rok vyhnala ruských okupantov z časti východnej Ukrajiny. Na mnohých poliach však po nich ostali míny, ktoré pri siatí a obrábaní pôdy ohrozujú ľudí.

Výnimkou nie je ani obec Hrakove, juhovýchodne od Charkova. Šéf tamojšej poľnohospodárskej spoločnosti Oleksandr Kryvcov sa rozhodol, že odbremení armádnych odmínovačov, pretože stále majú dosť práce.

Prerobil jeden z traktorov na diaľkové ovládanie a doplnil ho o špicaté oceľové valce a pancierovanie z nefunkčnej vojenskej techniky. Z lyžice nakladača na kraji poľa potom traktor na diaľku ovláda miestny roľník. „Začali sme to robiť, pretože nastal čas siatia. Záchranné služby sú veľmi zaneprázdnené a bez nich by sme nemohli nič spraviť,“ povedal Kryvcov.

„Narazili sme na protitankovú mínu. Ochranný pancier to odhodilo, (ale) traktor je bezpečný,“ povedal. „Všetci ostali nažive a v bezpečí. Zariadenie bolo obnovené a opravené.“

„Nemáme čas. Množstvo práce je obrovské,“ povedal Serhij Dudak, vedúci odmínovacej jednotky. „Ručné odmínovanie tohto konkrétneho poľa a kontrola, že tu už nie sú žiadne míny, by trvalo roky.“

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal minulý týždeň povedal, že Rusi zamínovali asi 30 percent ukrajinského územia. Vláda sa preto sústredila na čo najrýchlejšie odmínovanie poľnohospodár­skej pôdy.

Cherson Čítajte viac Cherson čelí humanitárnej katastrofe. Míny tam budú odstraňovať mesiace
69 debata chyba
Viac na túto tému: #traktor #míny #vojna na Ukrajine