Po dronovom útoku na Kremeľ Medvedev vyzval na fyzickú likvidáciu Zelenského

Podpredseda Rady bezpečnosti Ruskej federácie Dmitrij Medvedev po dronovom útoku na sídlo Kremľa vyzval na fyzickú likvidáciu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

04.05.2023 11:56
Dmitrij Medvedev Foto: ,
Podpredseda Ruskej bezpečnostnej rady a bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev
debata (65)

„Po dnešnom (stredajšom – pozn. red.) teroristickom útoku nezostávajú iné možnosti než fyzická likvidácia Zelenského a jeho kliky,“ napísal Medvedev na platforme Telegram. Zopakoval tak tvrdenia Moskvy, podľa ktorej bol incident s dronmi činom terorizmu, ktorého cieľom mal byť údajne atentát na ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zelenskyj odmietol, že by bola Ukrajina za týmto údajným pokusom o atentát na ruského prezidenta, počas ktorého nedošlo k žiadnym obetiam.

Video
Obrí požiar na Kryme, dron zasiahol nádrže, tvrdia úrady

Medvedev je považovaný za blízkeho spojenca šéfa Kremľa a ostrým kritikom Kyjeva. Od vypuknutia vojny na Ukrajine sa už viackrát vyhrážal predstaviteľom ukrajinskej vlády, ako aj predstaviteľom Západu vrátane USA a NATO. Porážka Ruska vo vojne na Ukrajine by podľa Medvedeva mohla vyvolať jadrovú vojnu.

Dmitrij Medvedev Čítajte viac Medvedev: Porážka Ruska na Ukrajine by mohla spustiť jadrovú vojnu

Podľa ruského exprezidenta Zelenského „nebude treba na podpísanie kapitulácie Ukrajiny“. Dodal, že ani líder nacistického Nemecka Adolf Hitler počas druhej svetovej vojny žiadnu kapituláciu nepodpísal. Ako uviedol, určite sa nájde niekto iný, kto by Zelenského zastúpil.

Na Medvedevove vyhrážky reagoval na sociálnej sieti Twitter hovorca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak fínskym frazeologizmom „Prázdny sud narobí viac hluku“. Táto fráza je mienená ako urážka a v preklade znamená, že osoba s najmenšími vedomosťami hovorí najhlasnejšie.

Putin Čítajte viac Objednal si útok na Putina sám Putin? ISW: Chce tak zmobilizovať domáce publikum

Zinscenovaný útok?

Podľa amerického inštitútu pre štúdium vojny niekoľko ukazovateľov naznačuje, že útok na sídlo ruského prezidenta v skutočnosti riadilo a zinscenovalo Rusko. Podľa analytikov je totiž veľmi nepravdepodobné, že by sa dvom dronom podarilo preniknúť ruskou protivzdušnou obranou, vrátane obrany ruskej metropoly.

„Je preto krajne nepravdepodobné, že by dva drony mohli preniknúť niekoľkými vrstvami protivzdušnej obrany, a potom vybuchnúť alebo byť zostrelené priamo nad srdcom Kremľa tak, že všetko bude pôsobivo zachytené na kamere,“ píše sa v analýze.

Tomu by mohla zodpovedať aj skutočnosť, že k udalosti došlo iba niekoľko dní pred ruskými oslavami ukončenia druhej svetovej vojny, ktorý v Rusku pripadá na 9. mája. Tento deň sa uskutoční na moskovskom Červenom námestí vojenská prehliadka, na ktorej sa zúčastní aj ruský prezident Putin.

Dronové útoky navyše okamžite využili aj ruskí nacionalistickí blogeri, ktorí vyzvali k ďalšej eskalácii vojny, napriek tomu, že Rusku v súčasnosti podľa inštitútu chýbajú vojenské kapacity.

Vladimír Putin Čítajte viac Ruské ropné rafinérie pod paľbou. Opäť čelili útokom dronmi

© Autorské práva vyhradené

65 debata chyba
Viac na túto tému: #Dmitrij Medvedev #Volodymyr Zelenskyj