Bulharsko vkladá premiérske nádeje do Gabrielovej. Podľa analytikov má malú šancu

Novou bulharskou premiérkou sa stane eurokomisárka Marija Gabrielová, oznámil bulharský prezident Rumen Radev. Gabrielová je nominantkou strany Občania za európsky rozvoj Bulharska (GERB) bulharského expremiéra Bojka Borisova, ktorá zvíťazila v aprílových voľbách. Gabrielová sa pokúsi zostaviť vládu a získať pre ňu podporu väčšiny zákonodarcov, píše agentúra AP. Jej šance sú však podľa analytikov malé.

10.05.2023 17:58
Marija Gabrielová Foto: ,
Marija Gabrielová
debata

Gabrielová začne rokovať s ďalšími stranami v parlamente vo štvrtok. Druhá najväčšia strana Pokračujeme v zmene (PP) už skôr spoločnú vládu s GERB odmietla a dnes tento postoj jej zástupcovia zopakovali. Eurokomisárka sa tak pokúsi k spolupráci presvedčiť ďalšie strany zastúpené v parlamente, napríklad socialistov či stranu tureckej menšiny. Treťou najsilnejšou stranou v bulharskom parlamente je proruské zoskupenie Obrodenia.

Prezident chce Gabrielovú vymenovať za designovanú premiérku v pondelok. Podľa bulharskej ústavy potom má Gabrielová sedem dní na zostavenie vlády. Ak sa jej to podarí, predstúpi kabinet pred zákonodarcov. V súčasnosti vládne v Bulharsku prechodná vláda premiéra Galaba Doneva.

borisov Čítajte viac Bulharsko naďalej paralyzované. Poslanci nezvolili predsedu parlamentu

Pokiaľ by Gabrielová nedokázala získať v parlamente pre svoj kabinet podporu, čo analytici predpokladajú, potom má prezident ďalšie dva pokusy. Obvykle šancu dostávajú nominanti druhej a tretej najsilnejšej parlamentnej strany. Ak by bol aj tretí pokus neúspešný, čakali by Bulharsko opäť predčasné voľby.

Zamedziť šiestym voľbám

Podľa analytikov sa strana GERB vymenovaním Gabrielová snaží zvýšiť svoje šance na zostavenie vlády. Borisov povedal, že chce za každú cenu zamedziť šiestym voľbám za posledné dva roky a pol. „Sme odhodlaní vytiahnuť Bulharsko z marazmu,“ povedal bývalý premiér.

Hovorca Európskej komisie dnes stanici Euronews povedal, že na dobu, kedy bude zostavovať vládu a hľadať pre ňu dôveru, dostane Gabrielová neplatené voľno. V čase, keď nebude pôsobiť v Bruseli, sa o portfólio bulharskej eurokomisárky budú starať podpredsedovia komisie Margaritis Schinas a Margrethe Vestagerová. Podľa neho by Bulharsko vymenovalo náhradu za Gabrielovú v prípade, že by parlament schválil jej vládu, píše agentúra BTA.

Gabrielová bola zvolená za GERB do Európskeho parlamentu v roku 2009, kde zasadala v klube Európskej ľudovej strany (EPP). Od roku 2017 pôsobí v Európskej komisii a od roku 2019 má gesciu otázky inovácií, výskumu, kultúry, vzdelávania a mládeže. Zodpovedá tak napríklad za známy študijný program Erasmus.

Politický pat podľa agentúry AFP spôsobuje najchudobnejšej krajine v Európskej únii rad komplikácií. Bulharsko napríklad nemá schválený štátny rozpočet.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bulharsko #Marija Gabrielová