Pavel: Ukrajinská protiofenzíva má veľkú šancu na úspech. Kyjevu však môže spôsobiť veľké straty

Plánovaná ukrajinská protiofenzíva, ktorej cieľom má byť získať späť územie okupované Ruskom, má veľkú šancu na úspech. Ukrajincom však môže spôsobiť veľké straty, ak Rusko dobre využije svoju pripravenú obranu. V rozhovore pre agentúru Reuters to v piatok povedal český prezident Petr Pavel, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

13.05.2023 06:00
Peter Pavel Foto: ,
Český prezident Petr Pavel.
debata (27)

„Určite je veľká nádej, že ukrajinská protiofenzíva bude úspešná, pretože Ukrajina je motivovaná, dobre pripravená, jej vojaci sú skúsení a určite netrpia takými nedostatkami ako ruská armáda,“ povedal Pavel.

VIDEO: České lietadlá L-159 sú preverené bojom. Dostanú ich Ukrajinci?
Video
Ako bojuje české lietadlo L-159? Video: Aero Vodochody.

Ruské vojská síce mali podľa Pavla vážne problémy s logistikou a morálkou, kolaps ich obrany by sa však očakávať nemal. Rusko malo čas pripraviť pomerne kvalitnú obranu, ktorá by pri efektívnom využití stála Ukrajinu veľké straty, myslí si český prezident.

Nechcel špekulovať, kedy by sa protiofenzíva mohla začať, ale nedávne ukrajinské útoky na ruskú infraštruktúru a miesta, kde sú sústredení ruskí vojaci, sú podľa neho známkami jej príprav.

L-159-alca Čítajte viac K trom prstom smrti chce prezident Pavel pridať Kyjevu bojové lietadlá

Český prezident tiež v rozhovore uviedol, že Ukrajina nakoniec dostane západné lietadlá, o ktoré žiadala, avšak nebolo možné ich dodať včas na nadchádzajúcu protiofenzívu. Okrem toho boli podľa neho väčšie priority, ako napríklad munícia.

VIDEO: Ako vyslať vojakov USA na východ Európy? Ukážu to manévre Defender 23
Video
Cvičenie Defender 23 má ukázať schopnosti amerických jednotiek fungovať vo východnej Európe. Video: US Army

Pavel tiež povedal, že Ukrajina potrebuje podporu v otázke jej vstupu do Severoatlantickej aliancie a Európskej únie, hoci pôjde o zdĺhavý proces. Prístupové rozhovory s EÚ by sa však mohli podľa Pavla reálne začať už tento rok. Ukrajine by to pomohlo v povojnovej rekonštrukcii a tiež urýchlilo zosúladenie s normami EÚ.

VIDEO: Takto Zelenskyj s Pavlom privítali v Kyjeve prezidentku Čaputovú
Video
27 debata chyba
Viac na túto tému: #Petr Pavel #vojna na Ukrajine