443. deň: Ukrajina tvrdí, že pri Bachmute dobyla vyše desať ruských pozícií

Ministerstvo obrany v Kyjeve v nedeľu oznámilo, že sa ukrajinským silám podarilo dobyť viac než desať ruských pozícií na predmestí východoukrajinského mesta Bachmut, ktoré sa Rusi pokúšajú obsadiť už od vlaňajšieho augusta. Informovala o tom agentúra AFP.

14.05.2023 06:45 , aktualizované: 21:53
Volodymyr Zelenskyj, Rím Foto: ,
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
debata (903)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna na Ukrajine trvá už 443. deň
  • Ruská armáda zosilnela svoje útoky na fronte, píše ukrajinský generálny štáb
  • Ukrajina: Za uplynulý deň padlo 620 ruských vojakov
  • Nemecko a Ukrajina požadujú potrestanie zodpovedných za vojnu a zverstvá
  • Rusko oznámilo, že v bojoch pri Bachmute zahynuli dvaja jeho velitelia
  • Ukrajina tvrdí, že pri Bachmute dobyla vyše desať ruských pozícií

VIDEO: České lietadlá L-159 sú preverené bojom. Dostanú ich Ukrajinci?

Video
Pápež František sa stretol s ukrajinským...
Talianski policajti hliadkujú na Námestí Sv....
+5Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas...
pápež František, Volodymyr Zelenskyj Čítajte viac 442. deň: Zelenskyj bol na rokovaniach v Ríme, vo Vatikáne sa stretol s pápežom

21:53 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pricestoval v nedeľu večer z Nemecka do francúzskej metropoly Paríž. Informovali o tom agentúry AFP a DPA.

Lietadlo so Zelenským pristálo na leteckej základni Vélizy-Villacoublay neďaleko Paríža, kde ho privítali premiérka Élisabeth Borneová a ministerka zahraničných vecí Catherine Colonnová.

V Elyzejskom paláci sa Zelenskyj stretne na pracovnej večeri s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Rokovať budú o ďalšej vojenskej a humanitárnej pomoci Ukrajine čeliacej agresii ruskej armády.

"Paríž. Obranné a útočné schopnosti Ukrajiny sa s každou návštevou rozširujú. Väzby s Európou sú čoraz pevnejšie a tlak na Rusko rastie. Stretnem sa s mojím priateľom Emanuelom a budeme hovoriť o najdôležitejších bodoch bilaterálnych vzťahov,“ uviedol Zelenskyj na Twitteri.

21:50 Šéf žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin dnes naznačil, že si Rusi mohli štyri vojenské stroje, ktoré sa podľa ruských médií zrútili v sobotu v ruskej Brjanskej oblasti, zostreliť sami.

Rusko Kaviareň Výbuch Bloger Pohreb Čítajte viac Šéf vagnerovcov naznačil, že si Rusi mohli lietadlá a vrtuľníky zostreliť sami

20:06 Ministerstvo obrany v Kyjeve v nedeľu oznámilo, že sa ukrajinským silám podarilo dobyť viac než desať ruských pozícií na predmestí východoukrajinského mesta Bachmut, ktoré sa Rusi pokúšajú obsadiť už od vlaňajšieho augusta. Informovala o tom agentúra AFP.

„Dnes naše jednotky dobyli viac než desať nepriateľských pozícií na severných a južných predmestiach Bachmutu,“ uviedla vo vyhlásení zverejnenom na sociálnych sieťach námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová.

Podľa nej boli pri tom zajatí vojaci z viacerých jednotiek nepriateľa. „Každý, kto pozná skutočnú situáciu (pri Bachmute) a kto sa tam nachádza, si uvedomuje závažnosť toho, čo sa deje,“ uviedlaa námestníčka.

V Bachmute podľa nej naďalej prebiehajú „urputné“ boje a Rusi sa stále pokúšajú o postup a ničia všetko, čo im stojí v ceste.

18:11 Moskva v nedeľu oznámila, že ruské sily zasiahli sklady zbraní a munície aj miesta dislokácie ukrajinských vojakov v meste Ternopiľ na západe a obci Petropavlivka na východe Ukrajiny. TASR o tom píše na základe správy agentúry AFP.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že ozbrojené sily útočili vysoko presnými zbraňami dlhého doletu „na miesta dislokácie ukrajinských ozbrojených síl“. Zasiahnuté boli podľa rezortu všetky ciele vrátane tamojších „skladov munície, zbraní a vojenského vybavenia“, ktoré Ukrajine dodali západné krajiny.

Mesto Ternopiľ sa stalo v noci na nedeľu terčom ruského ostreľovania. Toto mesto je domovom elektro-popovej dvojice Tvorchi, ktorá prezentovala Ukrajinu na tohoročnej pesničkovej súťaži Eurovízia, pričom Rusko ho ostreľovalo práve počas finále tejto súťaže. Ukrajinské úrady dosiaľ v súvislosti s týmito útokmi informovali o dvoch zranených osobách a nespresnených škodách na viacerých budovách a autách.

16:35 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ešte dnes večer dorazí do Paríža, uviedla agentúra AFP s odvolaním sa na svoje zdroje. Zelenskyj je dnes na návšteve Nemecka, kde sa stretol s prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom a so spolkovým kancelárom Olafom Scholzom. V sobotu rokoval v Taliansku s vrcholnými predstaviteľmi tejto juhoeurópskej krajiny a stretol sa tiež s pápežom Františkom.

Francúzsku metropolu navštívi ukrajinská hlava štátu už druhýkrát od ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022. Francúzsky prezident Emmanuel Macron ho prijal už tento rok 8. februára. V Paríži vtedy rokoval zároveň aj s nemeckým kancelárom Scholzom.

16:01 Dvaja ruskí vojenskí velitelia prišli o život pri bojoch neďaleko mesta Bachmut na východe Ukrajiny. Oznámilo to v nedeľu ruské ministerstvo obrany. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP, ktorá podotýka, že takéto oznámenia sú zo strany Moskvy zriedkavé.

ruskí vojaci Čítajte viac Rusko oznámilo, že v bojoch pri Bachmute zahynuli dvaja jeho velitelia

14:36 Ukrajina a Nemecko v spoločnom vyhlásení po rokovaní spolkového kancelára Olafa Scholza a ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského požadujú potrestanie všetkých zodpovedných za vojnové zločiny počas ruskej invázie. Zhodujú sa aj na tom, že budúcnosť Ukrajiny je v Európe. Zelenskyj so Scholzom v dokumente ruskú útočnú vojnu odsúdili a vyzvali Rusko na stiahnutie armády za medzinárodne uznávané hranice Ukrajiny, ktorej súčasťou je aj autonómny ukrajinský polostrov Krym anektovaný Ruskom v roku 2014.

„Ukrajina a Nemecko zdôrazňujú svoje pevné odhodlanie hnať k zodpovednosti osoby zodpovedné za vojnové zločiny a ďalšie zverstvá súvisiace s ruskou útočnou vojnou proti Ukrajine,“ uvádza sa vo vyhlásení oboch krajín. Nemecko k tomu poznamenáva, že podporuje príslušné medzinárodné úsilie vrátane vytvorenia súdneho mechanizmu, ktorý by umožnil potrestanie v rámci medzinárodného prá­va.

11:58 Nemecko bude podporovať Ukrajinu, kým to bude potrebné. Dnes to na spoločnej tlačovej konferencii po rokovaní s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským vyhlásil nemecký kancelár Olaf Scholz. Poznamenal, že Nemecko v podpore nepoľavuje a práve pripravuje ďalšiu vojenskú pomoc. Nový balík vojenskej pomoci s objemom 2,7 miliardy eur predstavilo spolkové ministerstvo obrany v sobotu. Zelenskyj poďakoval Scholzovi a celému Nemecku za pomoc, ktorú Berlín Ukrajine v jej boji proti ruskej invázii poskytuje.

„Ukrajinu budeme podporovať, kým to bude potrebné,“ povedal Scholz na úvod tlačovej konferencie. Uviedol, že Nemecko neposkytuje len vojenskú pomoc, ale aj humanitárnu a ekonomickú. Táto pomoc podľa kancelára potrvá aj v nadchádzajúcich rokoch.

„Ukrajinský národ bude nemeckému ľudu navždy vďačný,“ povedal Zelenskyj a poznamenal, že Scholz svojím vládnym postojom prispieva k bezpečnejši­emu svetu.

11:27 Rusko podľa Kyjeva za uplynulý deň stratilo ďalších 620 vojakov. Počet obetí na životoch v radoch ruských ozbrojených síl sa tak zvýšil na 198 880, uviedol v nedeľu na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Moskva podľa neho za uplynulý deň prišla aj o päť tankov, osemnásť obrnených bojových vozidiel pechoty, dvadsaťjeden delostreleckých systémov a jeden raketomet.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjeva celkovo stratilo 3 756 tankov, 7 325 obrnených bojových vozidiel pechoty, 3 116 delostre­leckých systémov a 562 raketometov.

10:15 Ruské jednotky podľa ukrajinského generálneho štábu znateľne zosilneli svoje útoky na fronte. Za posledný deň odrazili ukrajinské ozbrojené sily 57 nepriateľských útokov, čo je podstatne viac ako v predchádzajúcich dňoch, uviedol ukrajinský štáb vo svojom pravidelnom rannom zhrnutí. Tvrdo sa bojuje v oblasti Bachmutu, kde ukrajinskí vojaci pokračujú v protiútokoch, napísal americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

Ukrajinský generálny štáb uviedol, že ruské jednotky napríklad prvýkrát po dlhšom čase zaútočili smerom na Kupjansk, ktorý sa nachádza v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. Ich snaha o postup ale nebola podľa generálneho štábu úspešná.

Ťažké boje zvádzajú ukrajinskí vojaci vo vnútri mesta Bachmut, ktoré sa Rusi pokúšajú už rad týždňov dobyť, a tiež v meste Marjinka v Doneckej oblasti, píše generálny štáb.

Americký Inštitút pre štúdium vojny dnes uviedol, že Ukrajinci v okolí Bachmutu pokračujú v protiútočných akciách. Podľa nepotvrdených správ sa im podarilo dobyť nové územie pri dedine Kurdjumivka ležiacej 14 kilometrov južne od Bachmutu, kde boli ruské sily zatlačené na východný breh vodného kanála Severný Doneck – Donbas. Analytici ISW uviedli, že informácie pochádzajú od ruských provojnových blogerov a že ich zatiaľ nemôžu „vizuálne potvrdiť“.

9:11 Nemecký prezident Frank-walter Steinmeier dnes ráno privítal vo svojom berlínskom sídle na zámku Bellevue prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Ten sa následne stretne tiež so spolkovým kancelárom Olafom Scholzom. Zelenského návštevu v Nemecku, ktorá je prvá od vlaňajšieho napadnutia Ukrajiny ruskou armádou, sprevádzajú rozsiahle bezpečnostné opatrenia.

Zelenskyj po príchode na zámok Bellevue zapózoval spoločne so Steinmeierom novinárom a následne sa podpísal do knihy hostí. Po rokovaní s prezidentom nie je ohlásená žiadna tlačová konferencia, tá sa očakáva až po následnej schôdzke so Scholzom v budove kancelárstva.

8:49 Dvaja ľudia utrpeli zranenia pri nočnom ruskom ostreľovaní západoukrajinského mesta Ternopil. Informovala o tom dnes ukrajinská agentúra Unian. Ruské sily na Ternopil zaútočili v noci dvakrát – prvýkrát pritom vo chvíli, keď sa v Británii konala medzinárodná piesňová súťaž Eurovízia. Ukrajinu na nej zastupovalo elektronické duo Tvorchi, ktoré pochádza práve z Ternopilu. Letecký poplach bol v noci na dnes vyhlásený opäť nad veľkou časťou Ukrajiny.

Gubernátor Ternopilskej oblasti Volodymyr Truš uviedol, že pri prvom nálete boli zasiahnuté sklady v priemyselnej zóne mesta, pri druhom potom chaty a nákupné zariadenia. "Na miesto dorazili špecialisti a zaznamenali zničenie dvoch a poškodenie 12 rekreačných objektov. Požiar, ktorý na mieste vypukol, bol okamžite uhasený. Črepiny rakiet poškodili aj civilné obchodné a hospodárske objekty a deväť nákladných áut, "uviedol gubernátor.

8:29 Kontroverzný Krymský alebo Kerčský most už päť rokov spája ruskú pevninu s anektovaným ukrajinským Krymom. Otvorený bol v priamom prenose televízie a za účasti ruského prezidenta Vladimira Putina 15. mája 2018. Približne 19 kilometrov dlhé spojenie medzi ruskou pevninou a Krymom prvýkrát prešiel práve Putin za volantom oranžového nákladného auta Kamaz.

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári tohto roku sa špekuluje o možnosti ukrajinského útoku na most, ktorý zohráva dôležitú úlohu pri zásobovaní ruských jednotiek na Kryme a priľahlej časti Ruskom okupovaného ukrajinského územia.

Krym most Čítajte viac Most na Krym má už päť rokov. Rozstrieľajú ho Ukrajinci?

6:45 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil svoj prílet do Berlína na oficiálnu návštevu krajiny. Zelenskyj priletel z Ríma, kde sa stretol s pápežom Františkom, talianskym prezidentom Sergiom Mattarellom a s premiérkou Giorgiou Meloniovou, informuje agentúra AFP.

„Už sme v Berlíne. Zbrane. Silný balík. Protivzdušná obrana. Rekonštrukcia. EÚ. NATO. Bezpečnosť,“ napísal na Twitteri.

Nemecké ministerstvo obrany v sobotu ohlásilo nový balík vojenskej pomoci Ukrajine v hodnote 2,7 miliardy dolárov. Dodávky budú okrem iného obsahovať 20 ďalších bojových vozidiel pechoty typu Marder, ako aj 30 tankov Leopard 1 a štyri systémy protivzdušnej obrany Iris-T-SLM.

Program Zelenského návštevy zatiaľ nebol oficiálne potvrdený, ale podľa miestnych médií sa očakáva, že ráno sa stretne s kancelárom Olafom Scholzom a nemeckým prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom.

Podľa agentúry DPA Zelenskyj počas nedeľňajšej návštevy prevezme v mene ukrajinského ľudu prestížnu Cenu Karola Veľkého.

Ide o prvú Zelenského návštevu v Nemecku od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022.

903 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine