Nadpráca FBI? Prokurátor ukončil vyšetrovanie postupu voči Trumpovi: Konal nezvyčajne rýchlo

Americký prokurátor John Durham ukončil svoje štvorročné vyšetrovanie prístupu Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) k obvineniam voči bývalému prezidentovi Donaldovi Trumpovi z údajných väzieb na Rusko počas predvolebnej kampane v roku 2016. Durham vo svojej správe zverejnenej v pondelok kritizuje FBI, avšak vo svojich zisteniach nezašiel tak ďaleko ako Trump, ktorý podľa agentúry AP očakával odhalenie "zločinu storočia".

15.05.2023 22:20
Donald Trump, Pennsylvania Foto: ,
Bývalý prezident USA Donald Trump.
debata (6)

Približne 300-stranová správa uvádza viacero pochybení zo strany FBI aj ministerstva spravodlivosti. Durham kritizuje FBI za spustenie vyšetrovania na základe „surových, nezanalyzovaných a nepotvrdených spravodajských informácií“, pričom upozorňuje, že úrad v tomto prípade konal nezvyčajne rýchlo. Vyšetrovatelia podľa neho zároveň ignorovali dôkazy, ktoré by mohli spochybniť ich predpoklad o údajných väzbách Trumpa na Rusko.

Arms Control Čítajte viac Stačí Putinovi vo vojne vydržať, kým sa vráti Trump? Odpovedá expertka

K pochybeniam sa však pred súdom priznal iba jeden nižšie postavený zamestnanec FBI, pričom ďalšie dva podobné prípady sa na súde skončili v prospech obžalovaných. Viaceré prehrešky zo strany FBI, ktoré uvádza Durham, však už dávnejšie preverila inšpekcia ministerstva spravodlivosti a aj samotná FBI v tejto súvislosti prijala niekoľko nápravných opatrení.

Durhamove zistenia však podľa AP opätovne upriamia pozornosť na FBI v čase, keď sa Trump rozbieha do volebnej kampane. Okrem toho republikáni v Kongrese spustili svoje vlastné vyšetrovanie údajného zneužívania FBI a ministerstva spravodlivosti na politické ciele.

Trump Čítajte viac Súdna reality šou: čo najhoršie spáchal Trump? A je nad zákonom?
6 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #FBI #Donald Trump #zasahovanie do volieb