Biden zrušil plánovanú cestu do Austrálie a Papuy-Novej Guiney

Prezident Spojených štátov Joe Biden zrušil svoju plánovanú návštevu Austrálie a Papuy-Novej Guiney, v ktorých sa mal zastaviť cestou zo summitu krajín G7. Dôvodom sú rokovania o dlhovom limite USA, ktoré v súčasnosti prebiehajú vo Washingtone.

17.05.2023 08:15
biden Foto:
Prezident USA Joe Biden
debata (10)

Šéf Bieleho domu sa však stále plánuje zúčastniť na summite lídrov krajín G7 v Japonsku, ktorý sa začne 19. mája.

Biden nenavštívi ani Austráliu, kde sa mal stretnúť so zástupcami neformálneho zoskupenia Dialóg štvorstrannej bezpečnosti (QUAD) – s austrálskym premiérom Anthonym Albanesem, japonským premiérom Fumiom Kišidom a indickým premiérom Naréndrom Módím. Albanese však uviedol, že po zrušení Bidenovej cesty do Austrálie sa stretnutie QUAD v Sydney neuskutoční vôbec a štyria lídri, ktorí do zoskupenia patria, budú spolu rokovať v rámci summitu G7 v Japonsku.

VIDEO: Prekvapujúca návšteva. Biden u Zelenského v Kyjeve.

Video

Spojené štáty narazili na dlhový strop už 19. januára 2023. Dôvodom sú spory medzi republikánmi a demokratmi okolo výdavkov, v dôsledku čoho Kongres dlhový strop nezvýšil. Americké ministerstvo financií následne oznámilo, že začína uplatňovať mimoriadne opatrenia s cieľom zabrániť platobnej neschopnosti.

Wall Street Čítajte viac Minie sa Američanom hotovosť? USA hrozí platobná neschopnosť

„Biden zdôraznil, že (zákonodarcov) čaká ešte veľa práce, no verí, že ak budú obe strany rokovať v dobrej viere a s vedomím, že ani jedna z nich nezíska úplne všetko, je to cesta k zodpovednej a obojstrannej dohode o rozpočte,“ uviedol vo vyhlásení Biely dom.

V Bielom dome sa v tejto súvislosti v utorok stretli Biden, vodca demokratickej väčšiny v Senáte Chuck Schumer a predseda Snemovne reprezentantov Kongresu USA Kevin McCarthy. Schumer stretnutie opísal ako „dobré a produktívne“, no McCarthy povedal, že hoci je dohoda o navýšení dlhového stropu možná, demokrati a republikáni majú na vec odlišné názory.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #prezident Joe Biden