Lejaky rozvodnili rieky v Česku i Taliansku. Záplavy si vyžiadali aj obete

Výdatné dažde zdvihli hladiny viacerých menších tokov na východe Česka. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v stredu ráno sprísnil výstrahu pred povodňami v časti Juhomoravského kraja. Informuje o tom spravodajský portál TN.cz.

17.05.2023 13:50 , aktualizované: 16:37
taliansko, povodeň, záplavy, rieka Foto:
Rozvodnená rieka Savio v meste Cesena v strednom Taliansku. 17. máj 2023.
debata (1)

Zatiaľčo na severozápade územia vôbec nepršalo, na východ a juh prinieslo frontálne rozhranie trvalé a miestami i výdatné zrážky. „Od utorkového popoludnia do stredajšieho rána spadlo najčastejšie od 10 do 30 milimetrov, na krajnom východe aj cez 50 milimetrov,“ povedala pre TN.cz meteorologička Dagmar Honsová.

VIDEO: Hladina Dunaja nebezpečne stúpa.
Video

Aj v stredu bude najviac oblačnosti na východe Česka. „Zrážky budú počas dopoludnia slabnúť a počas neskorého popoludnia ustávať. Hladiny riek tak budú kulminovať väčšinou už počas dňa,“ dodala Honsová.

Meteorológovia v stredu sprísnili výstrahu pre časť Juhomoravského kraja. Na rieke Veličke bol totiž prekročený tretí povodňový stupeň. Povodňová pohotovosť platí od utorka 21.00 h do štvrtka 6.00 h pre Pardubický kraj (Moravská Třebová), Kraj Vysočina (Jihlava, Třebíč) a pre Olomoucký kraj (Mohelnice). Na niektorých riekach môže hladina stúpnuť až na druhý povodňový stupeň. Nižší stupeň výstrahy platí aj pre ďalšie miesta v Česku.

Košice počasie dážď Čítajte viac SHMÚ: Takmer na celom Slovensku platia výstrahy pred dažďom, hrozia povodne

Dramatická situácia v Taliansku

Na najmenej osem stúpol v stredu počet obetí dvojdňových výdatných zrážok a následných záplav na severe Talianska, informuje TASR na základe správ agentúr DPA a ANSA. Všetky obete na životoch hlásili z najviac postihnutého regiónu Emilia-Romagna, čo potvrdila jeho viceprezidentka Irene Priolová.

V dôsledku dažďov sa zo svojich korýt vylialo 21 z 23 tamojších riek. Povodne zasiahli 37 obcí a tamojšie úrady zaregistrovali najmenej 250 zosuvov pôdy, z toho 120 malo závažné následky. Aj v provincii Ravenna a v okolí jej hlavného mesta Bologna museli svoje domovy opustiť tisícky ľudí a presunúť sa do bezpečia.

Talianska civilná ochrana informovala, že bez dodávok elektriny zostalo v dôsledku počasia 50 000 ľudí, kým 100 000 obyvateľov postihli výpadky mobilnej telefonickej siete a ďalších 10 000 ich zostalo bez pevnej linky.

V regióne Emilia-Romagna okrem toho úplne pozastavili železničnú dopravu. Voda tam zaplavila množstvo ciest a ulíc, pričom mnohé z nich vážne poškodila.

Za 36 hodín spadlo v postihnutej oblasti v priemere 200 litrov zrážok na meter štvorcový, niekde do bolo až 500 litrov. Taliansky minister pre civilnú ochranu Nello Musimeci uviedol, že za normálnych okolností spadne v týchto regiónoch tisíc litrov zrážok na meter štvorcový za celý rok.

„Situácia je dramatická v mnohých častiach regiónu Emilia Romagna,“ povedal regionálny predseda vlády Stefano Bonaccini. Podľa neho „skutočnosť predčila najhoršie očakávania“.

Kvôli záplavám bola zrušená aj Veľká cena Emilie Romagny formuly 1, ktorá sa mala ísť cez víkend. Niektoré cesty pri okruhu boli už uzavreté a parkovisko sa ocitlo pod vodou.

„Varovanie vydali okolo deviatej večer a voda stúpla v priebehu desiatich minút,“ povedala agentúre ANSA žena z mesta Faenza. Podľa meteorológov by mali dažde v oblasti zmierniť dnes popoludní. Severovýchod Talianska postihli záplavy už začiatkom mája, vtedy si vyžiadali dve obete.

Videopredpoveď: Dážď, búrky, vietor. Na lepšie počasie si treba počkať.
Video

Chorvátsko sa pripravuje na ďalší dážď a riziko záplav

V Chorvátsku v najbližších dňoch predpovedajú daždivé počasie, pričom zrážky majú v niektorých častiach krajiny zosilnieť, oznámil v stredu Chorvátsky hydrometeorologický ústav (DHMZ). Niektoré oblasti stále čelia riziku záplav alebo ich následko, informuje tlačová agentúra HINA.

Husté lejaky a zosuvy pôdy poškodili niektoré miestne cesty v severozápadnom Chorvátsku. V meste Donja Stubica, asi 40 kilometrov severne od Záhrebu, voda poškodila most pre peších. V severozápadnej a centrálnej časti krajiny nastali aj výpadky elektriny.

chorvátsko, záplavy Čítajte viac Chorvátsko bojuje s povodňami, na pomoc nasadili armádu

V mestách Obrovac a Gračac v severnej Dalmácii zápasia s následkami záplav, pričom podzemná voda v utorok večer zatopila niektoré nehnuteľnosti v obci Kistanje.

Už v pondelok nasadili do postihnutých oblastí záchranné tímy a stovky vojakov, pretože voda zaplavila domy, cesty i verejné budovy. Obyvateľov v zaplavených domoch zásobovali jedlom a pitnou vodou. Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič vyhlásil, že vláda poskytne obyvateľom všetky nevyhnutné zdroje i pomoc.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #počasie #Česko #povodne #Chorvátsko #záplavy