Maďari vydierajú Kyjev: 500 miliónov odklepneme, keď túto banku vyradíte zo sponzorov vojny

Maďarsko bude blokovať ďalšiu časť vojenskej pomoci Európskej únie Ukrajine a nové sankcie proti Rusku, kým Kyjev nevyradí maďarskú banku OTP zo svojho zoznamu sponzorov vojny. Uviedol to dnes maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó podľa agentúry Reuters.

17.05.2023 17:53
orban Foto:
Maďarský premiér Viktor Orbán v nedeľu 30. apríla 2023 na omši vedenej pápežom Františkom na námestí Lajosa Kossutha v Budapešti.
debata (232)

Maďarsko neschválilo vyplatenie ďalšej tranže vojenskej podpory pre Ukrajinu poskytovanej v rámci Európskeho mierového nástroja (EPF), potvrdila v utorok Reuters tlačová služba vlády.

Talianska agentúra ANSA predtým s odvolaním sa na nemenovaný zdroj napísala, že Maďarsko nečakane zablokovalo ôsmu tranžu vojenskej pomoci vo výške 500 miliónov eur. Táto pomoc by mala byť Kyjevu poskytnutá budúci pondelok, napísala stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe. Prístup Budapešti kritizoval český prezident Petr Pavel.

Viktor Orbán Čítajte viac Putinov spojenec úraduje. Maďarsko zablokovalo 500 miliónov pre Ukrajinu

Úniová pomoc sa poskytuje z fondu zriadeného v roku 2021 a nazvaného Európsky mierový nástroj (EPF). Tento mimorozpočtový prostriedok má posilniť schopnosť EÚ predchádzať konfliktom a zaistiť mier a medzinárodnú bezpečnosť.

Banka z Ruska neodišla

Szijjártó už skôr hrozil zablokovať prijatie nových sankcií kvôli „škandalóznemu“ a „neprijateľnému“ rozhodnutiu ukrajinských úradov zaradiť banku OTP na zoznam medzinárodných sponzorov vojny Ruska proti Ukrajine, pretože táto banka neukončila svoje pôsobenie v Rusku. To Kyjev vníma ako podporu ruskej agresie, píše ukrajinská agentúra Unian.

VIDEO: Prezradia tajomstvá? CIA skúša verbovať Rusov
Video

OTP v Rusku patrí medzi 50 najväčších bánk v krajine a v mnohých segmentoch patrí medzi lídrov trhu. Banka tiež poskytuje výhodné úvery ruským vojakom, ktorí zabíjajú Ukrajincov, a umožňuje im odklad splácania pôžičiek, napísal Unian. Pripomenul, že na zozname figuruje aj rakúska banková skupina Raiffeisen Bank International.

V utorok tlačová služba maďarskej vlády poskytla Reuters odlišné vysvetlenie. „Maďarsko nesúhlasí s tým, aby EÚ spolu s ďalšími existujúcimi nástrojmi využívala EPF iba pre Ukrajinu, pretože to neumožňuje poslať dostatočné finančné prostriedky na presadzovanie záujmov EÚ v iných oblastiach,“ uviedla tlačová služba maďarskej vlády.

Balkán či Afrika

Úniové prostriedky by podľa Budapešti mohli byť použité na Balkáne či v severnej Afrike. „Pre maďarskú vládu je kľúčové, aby sa tieto otázky vyjasnili, a preto neschválila vyplatenie ďalšej tranže z EPF,“ dodal hovorca.

Rusko, Ukrajina, vojna, Bachmut, vojenský konflikt Čítajte viac Lídri Rady Európy podporili vznik registra škôd spôsobených Ruskom, Maďarsko je proti

Český prezident Pavel novinárom v reakcii na postup Maďarska povedal, že jeho podrobnosti nepozná, ale „každopádne to považuje za problematické správanie, ktoré by člen NATO a Európskej únie robiť nemal“.

EÚ zatiaľ v rámci EPF poskytla Ukrajine vojenskú podporu v celkovej výške približne 3,6 miliardy eur. Maďarsko, ktoré je členom EÚ a tiež NATO, odmietlo poskytnúť akékoľvek zbrane a vojenskú techniku susednej Ukrajine. Maďarsko tiež opakovane kritizovalo sankcie EÚ proti Rusku, ktorých prijatie musí jednomyseľne schvaľovať všetkých 27 členských krajín EÚ; nakoniec ale Budapešť všetky doteraz dohodnuté opatrenia podporila.

15 najväčších importérov fosílnych palív z Ruska

Vybrali sme 15 krajín, ktoré dovážajú najviac ropy, plynu či uhlia z Ruska.

Fotogaléria
Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a...
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der...
+12Indický premiér Naréndra Módí na summite COP26...

Reuters pripomenul spory Budapešti s Bruselom, ktorý pozastavil výplatu peňazí z úniového fondu na obnovu ekonomiky po pandémii, kým maďarská vláda nepodnikne kroky na zabezpečenie nezávislosti maďarského súdnictva a na boj proti korupcii. Premiér Viktor Orbán, ktorý je pri moci nepretržite od roku 2010, sa stretol s EÚ a jej výkonnou zložkou, Európskou komisiou, kvôli obmedzovaniu práv migrantov a tiež kvôli sprísneniu štátnej kontroly nad mimovládnymi organizáciami, vysokými školami, médiami a súdmi.

Viktor Orbán Čítajte viac Orbán prirovnal projekt európskej integrácie k Hitlerovmu plánu na svetovládu
232 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #protiruské sankcie #vojna na Ukrajine #OTP banka