„Ruská technológia“ v praxi. Raketa, ktorá dopadla v Poľsku, mala namiesto hlavice betón

V Poľsku objavili hlavicu ruskej rakety, ktorá v decembri 2022 dopadla na jeho územie a v apríli sa našla neďaleko mesta Bydhošť. Nájdená hlavica je betónová, povedal pre rozhlasovú stanicu RMF FM vedúci kancelárie poľského prezidenta Pawel Szrot.

19.05.2023 22:22
debata (82)

„Pokiaľ ide o hlavicu – našla sa, skúmajú ju príslušné inštitúcie. Je zvláštna tým, že je vyrobená z betónu,“ spresnil Szrot.

Szrot posmešne vyslovil predpoklad, že ide o „ruskú technológiu“. Objasnil, že takáto raketa nemôže letieť bez hlavice, preto niekto tento problém vyriešil technologicky svojrázne a použil betón.

Video
Chránil Kyjev, Rusi ho vystopovali. Zásah systému Patriot na Ukrajine / Zdroj: Twitter

Betón mal hlavici dodať istú hmotnosť a umožniť strele, aby zmiatla ukrajinské systémy protivzdušnej obrany snažiace sa odrážať ruské útoky, uviedol Szrot. Ubezpečil, že hlavica neobsahovala žiadne výbušniny.

Napätie medzi ministrom a armádou

Agentúra AP pripomenula, že poľské ministerstvo obrany koncom apríla informovalo, že v lese neďaleko mestečka Zamošč, vzdialeného asi 15 kilometrov od Bydhošťa, našla náhodná okoloidúca zvyšky neidentifikovaného vojenského predmetu. Prípad začala vyšetrovať okresná prokuratúra v Gdansku, neskôr ho prevzala prokuratúra vyššieho stupňa.

Rusko, strela, Zirkón, hypersonická raketa, test Čítajte viac Poliaci identifikovali objekt nájdený v lese. Je to ruská raketa CH-55

Prípad vyvolal v Poľsku napätie medzi ministrom obrany Mariuszom Blaszakom a vedením poľskej armády. Objavili sa totiž dohady, že vojaci o dopade rakety vedeli, ale vládnych činiteľov o tom neinformovali.

V čase, keď je na susednej Ukrajine vojna, nález fragmentu rakety vyvolal v Poľsku veľkú pozornosť. Vlani v novembri totiž dopadla na východe Poľska tesne za hranice podľa všetkého raketa ukrajinskej protileteckej obrany, keď sa Ukrajina snažila odraziť útok ruskej armády. O život vtedy prišli dvaja poľskí civilisti.

Video
Dostrel 250 km. Kam sa schovajú Rusi pred britskými raketami Storm Shadow?
82 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #vojna na Ukrajine