Desiatky tisíc ľudí žiadali v Kišiňove vstup Moldavska do Európskej únie

Desaťtisíce ľudí sa v nedeľu zhromaždili v metropole Moldavska, aby vyjadrili podporu snahám prozápadnej vlády o vstup do Európskej únie.

21.05.2023 22:14
Moldavsko sanduová Foto: ,
Moldavská prezidentka Maia Sanduová obviňuje Rusko, že sa usiluje sabotovať európsku integráciu jej krajiny
debata (27)

Moldavsko vážne zasiahli dôsledky invázie Ruska na susednú Ukrajinu. Kišiňov vojenské ťaženie Moskvy opakovane odsúdil a vlani požiadal o členstvo v EÚ.

Moldavská prezidentka Maia Sanduová obviňuje Rusko, že sa usiluje sabotovať európsku integráciu jej krajiny podnecovaním protivládnych protestov a propagandou. Moskva zasahovanie do záležitostí Moldavska popiera.

Zaútočí Rusko z Podnesterska na Ukrajinu a Moldavsko?

Video

„Moldavsko sa nechce nechať vydierať Kremľom,“ povedala Sanduová na demonštrácii, ktorú organizovala jej vláda na námestí v centre hlavného mesta. Polícia odhadla počet účastníkov na viac ako 75-tisíc. „Už nechceme byť na okraji Európy,“ vyhlásila prezidentka s prísľubom, že Moldavsko sa stane členom EÚ do roku 2030.

Moldavsko Čítajte viac Má Rusko šancu, aby v Moldavsku pripravilo puč? Odpovedá expert

Na zhromaždení vystúpila aj predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová, ktorá povedala, že EÚ privíta Moldavsko s „otvorenou náručou a otvoreným srdcom“. „Je to o nás aj o vás – vy prinesiete kúsok Moldavska do Európy a urobíte Európu silnejšou,“ uviedla Metsolová.

Demonštranti vyzvali moldavských politických lídrov, aby zmenili ústavu tak, že bude konkrétne spomínať európsku orientáciu krajiny. Líder proruskej opozičnej strany Šor, oligarcha žijúci v exile Ilan Šor, stúpencom na konkurenčných protestoch vo viacerých mestách prostredníctvom videospojenia povedal, že bude presadzovať referendum o zahraničnej politike Moldavska.

Šora, ktorého USA sankcionovali ako agenta ruského vplyvu v Moldavsku, v apríli v neprítomnosti odsúdili na 15 rokov väzenia za účasť na krádeži miliardy dolárov z moldavských bánk v roku 2014.

Kazachstan, vojna na Ukrajine Čítajte viac Kazachstan, Moldavsko, Azerbajdžan... Kto by bol na rade, keby Rusko ovládlo Ukrajinu?
27 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Moldavsko