Twitter nebude plniť kódex únie o dezinformáciách. EÚ odkazuje: Môžete utekať, ale neschováte sa

Americká spoločnosť Twitter sa rozhodla naďalej nenapĺňať unijný kódex o dezinformáciách, uviedol v piatok neskoro večer eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton.

27.05.2023 06:23
debata (3)

Ani to však podľa neho firmu prevádzkujúcu rovnomennú sociálnu sieť nezbavuje povinností v tejto oblasti, uviedla agentúra Reuters. Twitter sa vlani v lete ku kódexu rovnako ako niekoľko desiatok ďalších spoločností pripojil dobrovoľne.

„Twitter opúšťa dobrovoľný kódex EÚ proti dezinformáciám. Záväzky však zostávajú. Môžete utekať, ale nemôžete sa schovať,“ napísal Breton na twitteri. Pripomenul tiež, že od 25. augusta bude boj proti dezinformáciám podľa nového únijného Aktu o digitálnych službách (DSA) povinnosťou, ktorú sú európske orgány pripravené vymáhať. Firmám v prípade jeho nedodržiavania hrozia značné pokuty.

globsec zelenskyj Čítajte viac Keby inštitúcie robili, čo majú, ľudia by im dôverovali. Na Slovensku rastie podhubie dezinformácií

Twitter, ktorý po minuloročnom prevzatí miliardárom Elonom Muskom prepustil väčšinu zamestnancov a nemá už oddelenie pre komunikáciu s médiami, na otázku Reuters k téme reagoval len automatizovaným e-mailom s emotikonom hovínka.

Európska komisia už tento rok Twitter raz kritizovala za to, že firma úplne nedodržala záväzky z pravidiel boja proti dezinformáciám. Twitter podľa nej ako jediný zo skupiny technologických spoločností dodal povinnú správu o svojom počínaní v oblasti s nedostatkom dát a informácií o svojich plánoch.

Cieľom únijných snáh je posilnenie úlohy skupín overujúcich fakty, rázny postup proti falošným účtom a manipuláciám s informáciami či odstrihnutie strojcov cielených dezinformácií od reklamných príjmov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Twitter #dezinformácia