Odrezali Rusi vlastných od vody? Po zničení Kachovky takmer vyschol Severokrymský kanál

Po zničení hrádze Kachovskej priehrady na rieke Dneper prestáva vtekať voda do Severokrymského kanála, ktorý je kľúčový pre zásobovanie vodou Krymského polostrova anektovaného Ruskom. Dnes o tom informuje britská vojenská rozviedka alebo ruskojazyčný servis BBC s odvolaním sa na užívateľov sociálnych sietí.

11.06.2023 11:58
Krymský most Foto:
Krymský most
debata (276)

Severokrymský kanál, ktorý meria asi 400 kilometrov, začína medzi Tavrijskom a Novou Kachovkou, miest, ležiacich pri zničenej hrádze. Potom, čo sa v utorok hrádza pretrhla, sa hladina vody v priehrade pravdepodobne dostala pod úroveň prívodu do Severokrymského kanála. „Voda na Krym čoskoro prestane tiecť,“ uvádza britská vojenská rozviedka s tým, že v južnej časti Chersonskej oblasti a na severe Krymu sa zhorší jej dostupnosť. Predpokladá, že ruské úrady na anektovanom polostrove potrebu vody tamojších obyvateľov pokryjú z nádrží, vŕtaním nových studní alebo dodávkami balenej vody z Ruska. Vylúčená nie je ani distribúcia vody na prídel.

To, že vody v kanáli výrazne ubudlo, zachytávajú používatelia sociálnych sietí, ktorí ukazujú zvyšky vody na dne kanála, alebo satelitné snímky, na ktorých je vidieť pokles hladiny pri prívode nad zničenou hrádzou Kachovskej priehrady.

Britská rozviedka tiež v súvislosti so zničením priehrady varuje pred hroziacou zdravotnou krízou v zaplavených oblastiach kontrolovaných ako Ruskom, tak Ukrajinou.

Pred a po. Zaplavené oblasti po zničení Kachovskej priehrady
Video

Ukrajina obvinila Rusko, že vyhodilo do povetria hrádzu Kachovskej priehrady aj tamojšiu vodnú elektráreň, ktoré ruské jednotky ovládajú od prvých týždňov invázie na Ukrajinu. Naopak Moskva tvrdí, že zničenie obrie priehrady majú na svedomí Ukrajinci. Okrem záplav táto katastrofa znamená obrovskú škodu na životnom prostredí aj problém nielen pre zásobovanie vodou obyvateľov, ale aj rozsiahlych poľnohospodárskych oblastí.

kachovka Čítajte viac Ekocída po Kachovke: Z Čierneho mora je smetisko a zvierací cintorín
Ukrajinskí vojaci vo štvrtok 8. júna 2023...
Pohľad na zaplavenú štvrť v Chersone na...
+10Pohľad na zaplavenú štvrť v Chersone na...
276 debata chyba
Viac na túto tému: #pitná voda #Rusko #Krym #vojna na Ukrajine #Kachovská priehrada