Kde je 600-tisíc libier? Škótska polícia na sedem hodín zatkla expremiérku Sturgeonovú

Bývalá škótska premiérka Nicola Sturgeonová bola prepustená bez vznesenia obvinenia. Sturgeonovú dnes zadržali v súvislosti s vyšetrovaním financovania Škótskej národnej strany (SNP). Vyšetrovanie aj naďalej pokračuje, oznámila podľa agentúry Reuters polícia.

11.06.2023 16:28 , aktualizované: 20:31
sturgeon Foto: ,
Bývalú škótsku premiérku Nicolu Sturgeonovú zatkli v nedeľu 11. júna 2023 v súvislosti s nezrovnalosťami vo financovaní vládnucej Škótskej národnej strany.
debata (4)

„Viem bez akýchkoľvek pochybností, že som nevinná a ničoho som sa nedopustila,“ uviedla následne Sturgeonová. Dnešok bol pre ňu „šokujúci a zároveň hlboko znepokojujúci“, dodala. Na polícii škótska expremiérka strávila viac ako sedem hodín.

Kvôli rovnakému vyšetrovaniu bol už na začiatku apríla zadržaný, vypočutý a potom bez obvinenia prepustený aj manžel bývalej predsedníčky SNP a škótskej expremiérky Peter Murrell, ktorý v marci rezignoval na funkciu výkonného riaditeľa SNP. Vtedy policajti prehľadali aj dom Sturgeonovej a sídlo strany v Edinburghu.

Británia Škótsko Sturgeonová manžel zatknutie financie Čítajte viac Manžela škótskej expremiérky pre financovanie vládnucej strany zatkli

„52-ročná žena, ktorá bola dnes zadržaná… bola prepustená bez obvinenia, vyšetrovanie aj naďalej trvá,“ uviedla škótska polícia. Polícia vo svojich vyhláseniach mená podozrivých nezverejňuje, kým nie sú obvinení, poznamenala agentúra AP. BBC a ďalšie britské médiá ale už skôr zadržanú a následne prepustenú ženu identifikovali ako Sturgeonovú.

Zadržanie škótskej expremiérky, ktorá prekvapivo odstúpila začiatkom tohto roka, potvrdil aj jej hovorca. Na políciu sa podľa neho dostavila dobrovoľne. „Nicole vždy hovorila, že bude spolupracovať pri vyšetrovaní, ak o to bude požiadaná, a aj naďalej tak robí,“ dodal hovorca. Ďalší komentár odmietol s tým, že „nie je vhodné verejne riešiť akékoľvek problémy, keď vyšetrovanie naďalej prebieha“.

V súvislosti s vyšetrovaním bolo v minulosti zadržaných a vypočúvaných aj niekoľko ďalších vysoko postavených predstaviteľov nacionalistickej Škótskej národnej strany. Nikto nebol obvinený.

Nicola Sturgeonová Čítajte viac Škótska premiérka Sturgeonová po ôsmich rokoch odstupuje

Polícia vyšetruje, čo sa stalo s viac ako 600 000 librami, ktoré v roku 2017 vybrala kampaň za nezávislosť Škótska. Peniaze mali byť použité výhradne na tento účel, ale úrady majú podozrenie, že sa tak nestalo.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Škótsko #Nicole Sturgeonová