Zomrel najdlhšie slúžiaci povojnový taliansky premiér. S Berlusconim sa končí kus histórie krajiny

V milánskej nemocnici San Raffaele v pondelok ráno zomrel Silvio Berlusconi. Trojnásobný premiér Talianska, zakladateľ hnutia Forza Italia a televízneho impéria, skonal vo veku 86 rokov.

12.06.2023 10:52 , aktualizované: 17:35
berslusconi Foto: ,
Silvio Berlusconi na snímke z októbra 2021
debata (35)

Smrť nastala o pol desiatej ráno v nemocnici San Raffaele, kde ho hospitalizovali uplynulý piatok kvôli testom súvisiacim s chronickou myelomonocytovou leukémiou, ktorou trpel, informoval spravodajský portál denníka La Reppublica.

Berlusconi, Meloniová Čítajte viac Pomohol k moci postfašistom a Trumpovi? Expert hodnotí Berlusconiho politický odkaz

„Je ťažké si predstaviť Taliansko bez Silvia Berlusconiho,“ píše denník. „Za posledných päťdesiat rokov nebolo dňa, kedy by sa jeho meno nespomenulo v televízii, v novinách, v parlamente, v baroch, na štadióne; verejnú mienku rozdelil ako jablko. Stavebný a televízny magnát, prezident Milána a potom Monzy, zakladateľ strany Forza Italia, trojnásobný premiér, obžalovaný v senzačných procesoch. Všetko na ňom bolo prehnané,“ dodáva.

Pohreb Berlusconiho sa uskutoční v stredu 14. júna v milánskej katedrále, na kedy talianske úrady vyhlásili štátny smútok. Mediálna skupina Mediaset tiež oznámila, že rakva s telom expremiéra nebude vystavená k verejnej úcte pre obavy z narušenia verejného poriadku. Podľa zdrojov agentúry ANSA má byť expremiérove telo v pondelok prevezené do jeho vily v obci Arcore neďaleko Milána.

Silvio Berlusconi Foto: SITA/AP, Luca Bruno
Berlusconi Silvio Berlusconi

Od pondelka budú všetky talianske a európske vlajky na verejných budovách v Taliansku stiahnuté na pol žrde, uviedla vláda pri ohlasovaní dňa štátneho smútku.

Berlusconi bol najdlhšie slúžiacim povojnovým talianskym premiérom. Mediálny magnát s odhadovaným majetkom vo výške niekoľkých miliárd dolárov viedol taliansku vládu po štyri funkčné obdobia celkom deväť rokov a 19 rokov zasadal v parlamente.

Sebavedomý selfmademan so slabosťou pre ženy, futbal a ďalšie krásy života, stelesňoval vlastnosti, ktoré imponovali jeho priaznivcom. Súčasne bol ale kritizovaný svojimi odporcami za populizmus a životný štýl. V posledných rokoch čelil viacerým obvineniam, bol aj odsúdený. Berlusconi bol lídrom stredopravej strany Forza Italia, ktorá je od vlaňajšieho októbra stranou vládnej koalície. On sám vo vláde kreslo nemal, od októbra bol senátorom.

Talianskym premiérom bol Berlusconi od mája 1994 do januára 1995, od júna 2001 do mája 2006 a od mája 2008 do novembra 2011. S odhadovaným majetkom vo výške siedmich miliárd dolárov vlastnil mediálne impérium Fininvest, bol majoritným akcionárom spoločnosti Mediaset a v rokoch 1986 – 2017 vlastnil taliansky futbalový klub A.C. Miláno. Bývalý europoslanec však súčasne figuroval v mnohých kontroverzných kauzách a za svoju politickú kariéru absolvoval vyše 20 súdov.

V roku 2014 bol napríklad právoplatne odsúdený na štyri roky väzenia za daňové úniky v ním vlastnenej spoločnosti Mediaset. Berlusconi si vybral alternatívny trest verejnoprospešných prác v domove dôchodcov neďaleko Milána, ktorý mu vypršal v marci 2015.

Kvôli tomuto odsúdeniu za daňové úniky z roku 2013 nesmel Berlusconi šesť rokov zastávať volené funkcie ani kandidovať. Preto musel odísť v roku 2013 aj zo Senátu. Po vypršaní zákazu politickej činnosti bol v roku 2019 zvolený do Európskeho parlamentu.

Bunga-bunga večierky a priateľstvo s Putinom

Tento rok vo februári súd oslobodil Berlusconiho obvinenia, že podplácal svedkov v prípade sexuálnych večierkov známych ako bunga-bunga. V prípade boli obvinené z krivého svedectva zhruba dve desiatky spoločníčok, ktoré podľa obžaloby upravili svoje výpovede v prospech bývalého premiéra.

Aj ich súd oslobodil. Proces sa týkal sexuálnych večierkov, ktoré Berlusconi v dobách, kedy bol premiérom, organizoval vo svojej luxusnej vile neďaleko Milána. Podľa vyšetrovateľov sa na podujatí zúčastnila aj jedna maloletá marocká tanečnica, ktorá vystupovala pod prezývkou Ruby.

Na archívnej snímke z roku 2018 bývalý... Foto: Reuters, Max Rossi
Silvio Berlusconi Na archívnej snímke z roku 2018 bývalý dlhoročný taliansky premiér Silvio Berlusconi

Berlusconi bol neprávoplatne odsúdený v roku 2013 na sedem rokov väzenia za zneužitie právomoci a organizáciu prostitúcie detí. V roku 2015 ho však najvyšší súd právoplatne oslobodil. Prípad prispel k pádu Berlusconiho vlády v roku 2011.

Berlusconi patrí k najkontrover­znejším talianskym politikom za posledné desaťročie. V septembri 2015 napríklad prekvapil európskych partnerov tým, že zavítal na Krymský polostrov, ktorý anektovalo Rusko. Komentáre návštevu hodnotili ako expremiérov symbolický výraz podpory dlhoročnému priateľovi, ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Silvio Berlusconi, Vladimir Putin Čítajte viac Berlusconi je opäť v kontakte s Putinom. Vymenili si "vrúcne listy" a alkohol

Kritiku žal Berlusconi aj svojím postojom k súčasnej ruskej invázii na Ukrajinu. Z jeho strany Forza Italia zaznievali opatrné hlasy ohľadom vojenskej pomoci Ukrajine a Berslusconi nedávno povedal, že keby bol premiérom, neusiloval by sa o stretnutie s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

„Nikdy by som nešiel hovoriť so Zelenským, pretože sme svedkami devastácie jeho krajiny a vraždenia jej vojakov a civilistov,“ povedal.

Tvrdil tiež, že keby Zelenskyj prestal útočiť na dve proruské separatistické republiky na Donbase, k vojne by nedošlo. „Správanie tohto pána hodnotím veľmi, veľmi negatívne,“ povedal. Už vlani v septembri vyvolal rozruch, keď vyhlásil, že Putin bol k vojne dotlačený „ruským ľuďom, svojou stranou a svojimi ministrami“ a reagoval na výzvy proruských separatistov.

Okrem iného tiež povedal, že Putin chcel vládu v Kyjeve nahradiť „vládou slušných ľudí“. Zelenskyj vo februári tohto roka na spoločnej tlačovej konferencii s talianskou premiérkou Giorgiou Meloniovou, ktorá navštívila Kyjev, reagoval slovami: „Berlusconiho dom nebol denne bombardovaný, na jeho dvor nevošiel jeho partner z Ruska v tanku, nezničil jeho blízkych.“

Silvio Berlusconi. Čítajte viac Berlusconi: Ako premiér by som sa so Zelenským nikdy nestretol

Silvio Berlusconi sa narodil 29. septembra 1936 v Miláne, vyrastal v stredostavovskej rodine. Po absolvovaní práva na Milánskej univerzite v roku 1961 sa živil príležitostnými prácami (vystupoval tiež ako spevák v nočnom klube) a postupne budoval svoje podnikateľské impérium.

V roku 1978 založil spoločnosť Fininvest a ťažisko jeho záujmu sa presunulo smerom k médiám. V roku 1980 stál pri zrode prvej celoštátnej komerčnej televízie Canale 5 a do svojho konglomerátu postupne pridával ďalšie stanice a vydavateľstvá. Okrem médií Berlusconi prevádzkoval aj poisťovacie či bankové firmy.

V prvej polovici 90. rokov presedlal z podnikania na politiku. Aj v nej ho čakala raketová kariéra. So svojou stranou Forza Italia uspel vo voľbách v roku 1994 a stal sa premiérom. Po siedmich mesiacoch podal demisiu, pretože z jeho koalície vystúpila Liga severu.

Silvio Berlusconi Foto: SITA/AP, Mauro Scrobogna
Silvio Berlusconi Silvio Berlusconi

Druhé voľby vyhral v roku 2001 s koalíciou Dom slobody. V apríli 2005 síce musel vládu rozpustiť, ale vzápätí zostavil nový kabinet. Na jeho čele stál až do volieb o rok neskôr, v ktorých voliči Berlusconiho stranu poslali do opozície.

Na jar 2008 sa po vyhraných voľbách vrátil späť do čela vlády, kde vydržal až do novembra 2011. Hlavný podiel na jeho vtedajšom páde mala neschopnosť jeho kabinetu presadiť zásadné reformy zamerané na zníženie zadlženosti krajiny. On sám však označil svoje pôsobenie na čele vlády za veľmi kladné a sám seba za najlepšieho premiéra novodobej talianskej histórie.

V roku 2008 strávil v Berlusconiho vile na Sardínii vtedajší český expremiér Mirek Topolánek súkromnú dovolenku. Snímky, na ktorých sa objavil nahý, prvýkrát zverejnil v júni 2009 španielsky denník El País.

Na prezidenta kandidovať odmietol

Pred minuloročnými prezidentskými voľbami Berlusconiho koalícia pravicových strán požiadala, aby kandidoval na prezidenta, čo odmietol. „Rozhodol som sa urobiť ďalší krok na ceste k národnej zodpovednosti a požiadal som tých, ktorí to navrhli, aby neuviedli moje meno v nominácii na prezidenta republiky,“ vyhlásil.

Vlani prevzal cez svoju firmu Media for Europe kontrolu nad spoločnosťou ProSiebenSat.1 Me­dia, ktorá je najväčšou súkromnou televíznou skupinou v Nemecku. Druhým najväčším akcionárom nemeckej spoločnosti je skupina PPF, vlastnená rodinou zosnulého českého miliardára Petra Kellnera.

V roku 1965 sa Berlusconi oženil s Carlou Dall'Ogliovou, s ktorou má dve deti – Marinu a Piersilvia. Druhou politikovou manželkou bola v rokoch 1990–2010 herečka Veronika Lariová, s ktorou mal tri deti, Barbaru, Eleonoru a Luigiho.

Jeho poslednou partnerkou bola o viac ako polstoročie mladšia Marta Fascinaová (33), ktorá je poslankyňou za stranu Forza Italia. Od začiatku tohtoročného apríla Berlusconi prevažne zdržiaval v nemocnici kvôli zápalu pľúc spojenému s leukémiou.

Berlusconi Čítajte viac Taliansky expremiér Berlusconi má leukémiu, začal chemoterapiu

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #silvio berlusconi #talianska politika