Berlín sa bude riadiť novou bezpečnostnou stratégiou. Rusko vníma ako hrozbu, Čínu ako partnera i rivala

Súčasné Rusko zostane v dohľadnom čase najväčšou hrozbou pre mier a bezpečnosť v euroatlantickom priestore. Uvádza to nemecká národná bezpečnostná stratégia, ktorú v stredu prijala spolková vláda kancelára Olafa Scholza. Čínu stratégia označuje za partnera, konkurenta aj systémového rivala. K hrozbám a výzvam, ktorým Berlín čelí, Scholz na tlačovej konferencii povedal, že Nemecko je silnou krajinou.

14.06.2023 12:30
Olaf Scholz / Nímorníctvo / Navy / Fregata /... Foto: ,
Nemecký kancelár Olaf Scholz (uprostred) sleduje manévre z paluby fregaty Mecklenburg-Vorpommern na cvičeniach nemeckého námorníctva v pobrežných vodách Baltského mora počas návštevy veliteľstva námorných síl v severonemeckom prístave Rostock 5. júna 2023
debata (16)

„Bezpečnostno-politické prostredie Nemecka prechádza prelomom, zažívame dejinný obrat. Ruská útočná vojna proti Ukrajine je porušením medzinárodného práva a európskeho bezpečnostného usporiadania. Dnešné Rusko bude po dohľadnú dobu najväčším ohrozením pre mier a bezpečnosť v euroatlantickom priestore,“ uvádza bezpečnostná stratégia.

Rusko plus Čína. Vstupujeme do éry nových kríz?

Video

Dokument poukazuje na to, že dnešnú dobu sprevádza rast multipolarity, keď sa niektoré štáty snažia zmeniť medzinárodný poriadok podľa svojich záujmov a predstáv. „V tejto medzinárodnej situácii je Čína partnerom, konkurentom a systémovým rivalom,“ uvádza stratégia.

Na hrozbu Číny na stredajšej tlačovej konferencii upozornila aj spolková ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. „Bezpečnosť je to, že v lekárni dostanete lieky a tiež to, že keď si budete písať s priateľmi, tak vás pri tom nebude odpočúvať Čína,“ povedala. Zaistenie bezpečnosti krajiny preto podľa Baerbockovej vyžaduje integrované úsilie.

Čínsky prezident Si Ťin-pching počas... Foto: SITA/AP, Li Xueren
Si Ťin-pching Čínsky prezident Si Ťin-pching počas videokonferencie s predstaviteľmi Európskej únie

Podľa Scholza je Nemecko dostatočne silnou krajinou na to, aby zvládlo výzvy a riziká, ktoré pred ním stoja a ktorým čelia. A pomôcť s tým má aj bezpečnostná stratégia. „Je to neobyčajné, ale dôležité rozhodnutie,“ povedal Scholz o schválenom dokumente.

Summit G7 / Čítajte viac Moskva a Peking ostro kritizujú vyhlásenie lídrov G7. Protiruské, protičínske, tvrdí Lavrov

Nemecká armáda ako pilier európskej konvenčnej obrany

Nemecká bezpečnostná stratégia sa hlási k výdavkom na obranu vo výške dvoch percent hrubého domáceho produktu (HDP). Koncepcia, ktorá je pre Nemecko prvá svojho druhu, tiež počíta s nemeckou armádou ako so základným pilierom európskej konvenčnej obrany a oporou pre spojencov. Stratégia stavia na troch prvkoch – obranyschopnosti, odolnosti a udržateľnosti.

„Politikou integrovanej bezpečnosti sa spolková vláda snaží o prepojenie a previazanie všetkých prostriedkov a nástrojov tak, aby sme posilnili našu bezpečnosť pred vonkajšími hrozbami,“ uvádza vládny materiál.

Nemecko ponúklo Poľsku Patrioty. Postrážia im nebo

Video

Dokument ale nespomína vytvorenie bezpečnostnej rady, za konkrétnymi opatreniami majú štát príslušné ministerstvá. „Spolková vláda bude pokrok v presadzovaní (opatrení) pravidelne kontrolovať,“ dodáva materiál.

Bezpečnosť krajiny podľa vlády zaručujú tri dimenzie. Jednou z nich je obranyschopnosť, ktorá má zaručiť pokračovanie života v mieri a slobode. „Preto sa neochvejne hlásime k NATO a EÚ a posilňujeme Bundeswehr v jeho kľúčovej úlohe obrany krajiny a spojencov,“ uviedla vláda so zdôraznením výdavkov na armádu vo výške dvoch percent HDP. K takým investíciám sa štáty NATO zaviazali už skôr, Nemecko ale tento cieľ podobne ako iné európske krajiny vrátane Slovenska zatiaľ neplní.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg... Foto: SITA/AP, Michael Sohn
Jens Stoltenberg / Olaf Scholz / Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg (vľavo) a nemecký kancelár Olaf Scholz počas tlačovej konferencie v Berlíne 1. decembra 2022

V rámci odolnosti, ktorú vláda označuje za ďalšiu základnú dimenziu národnej bezpečnostnej stratégie, chce Nemecko lepšie chrániť svoje demokratické zriadenie proti nelegitímnym vonkajším vplyvom. Hlási sa tiež k zásadám medzinárodného práva a Charte OSN.

Súčasťou posilnenia odolnosti je podľa dokumentu zníženie jednostrannej závislosti na surovinách a energiách diverzifikáciou dodávateľských vzťahov a tiež vytváraním strategických zásob. „Posilníme aj našu kybernetickú a vesmírnu bezpečnosť,“ uviedla nemecká vláda.

Treťou základnou dimenziou je udržateľnosť, o ktorú sa chce nemecká vláda starať bojom proti klimatickej kríze, posilnením celosvetovej potravinovej bezpečnosti a vybudovaním protipandemickej prevencie.

Stratégia spomína rad konkrétnych opatrení. Popri investíciách do armády, ktoré majú podľa dokumentu dosiahnuť vo „viacročnom priemere dvoch percent HDP“, sú to okrem iného rozšírenie kybernetických zručností, posilnenie ochrany pred špionážami a sabotážami či zameranie na diaľkovo riadené presné zbrane.

Ako dôležitú vníma Nemecko ochranu vesmírneho priestoru a kozmickej infraštruktúry vrátane zariadení na lety do vesmíru, satelitnej komunikácie i pozemných staníc.

Dokument sa venuje aj migračnému problému. Na zvládnutie migračných kríz sú podľa Berlína nevyhnutné cielené migračné partnerstvá Európskej únie a tiež bilaterálne dohody s krajinami pôvodu migrantov, aby boli možné deportácie.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Čína #Rusko #bezpečnostná stratégia