Moskva a Peking ostro kritizujú vyhlásenie lídrov G7. Protiruské, protičínske, tvrdí Lavrov

Čína sa ostro vymedzila proti spoločnému vyhláseniu lídrov skupiny veľkých ekonomík G7 v Hirošime, podľa Pekingu sa mieša do vnútorných záležitostí Číny, vrátane otázky Taiwanu. Podľa agentúry Reuters čínska diplomacia dala svoj nesúhlas s vyhlásením najavo Japonsku, ktoré summit organizuje. Podobne výstup G7 kritizoval aj ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, podľa ktorého majú rozhodnutia prijaté na summite za cieľ "dvojité obmedzenie vplyvu" Ruska a Číny.

20.05.2023 18:48
Summit G7 / Foto: ,
Zľava britský premiér Rishi Sunak, predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, kanadský premiér Justin Trudeau, americký prezident Joe Biden, japonský premiér Fumio Kišida, predseda Európskej rady Charles Michael, francúzsky prezdient Emmanuel macron a nemecký kancelár Olaf Scholz pred začiatkom summitu skupiny G7 v japonskej Hirošime 19. mája 2023
debata (106)

Čína by podľa vyhlásenia G7 z Hirošimy mala na Rusko naliehať, aby „zastavilo svoju vojenskú agresiu a okamžite, úplne a bezpodmienečne stiahlo svojich vojakov z Ukrajiny“.

Rusko plus Čína. Vstupujeme do éry nových kríz?

Video
Zdroj: TV Pravda

Spojené štáty, Kanada, Japonsko a štyria európski členovia tiež uvádzajú, že nechcú svojou politikou Čínu poškodiť, vyjadrujú ale aj nesúhlas s „akýmikoľvek jednostrannými pokusmi zmeniť silou alebo nátlakom status quo“ v juhovýchodnej Ázii, čo je odkaz predovšetkým na čínske nároky na Taiwan.

K širšej otázke vzťahov s Pekingom lídri G7 uvádzajú, že sú „pripravení budovať konštruktívne a stabilné vzťahy“.

Čína považuje Taiwan za jednu zo svojich provincií a hrozí mu vojenským zásahom v prípade vyhlásenia nezávislosti.

Japonsko summit G7 lídri stretnutie Čítajte viac Lídri G7 odsúdili "brutálnu" vojnu Ruska proti Ukrajine, žiadajú trvalý mier

Čína nasimulovala útok. Taiwan je pripravený na obranu.

Video
Zdroj: Taiwan Military Agency.

Čínska diplomacia uviedla, že s vyhlásením lídrov G7 dôrazne nesúhlasí. Lídri G7 podľa Pekingu v dokumente ignorujú čínske obavy a na Čínu útočia a miešajú sa do jej vnútorných záležitostí.

Aj šéf ruskej diplomacie Lavrov vyhlásenie označil za protiruské a protičínske s tým, že cieľom prijatých rozhodnutí je zároveň obmedziť vplyv Ruska aj Číny. Zopakoval tiež tvrdenie, že Západ využíva Ukrajinu ako nástroj na docielenie strategickej porážky Ruska. Spojené štáty a ich spojenci to odmietajú a tvrdia, že pomáhajú Ukrajine brániť sa proti nelegálnej vojne.

čína, rusko Čítajte viac Vzťahy Moskva - Peking: zaútočil by Si Ťin-pching na Ukrajinu, keby vládol Rusku?

„Úloha bola stanovená hlasno a otvorene – poraziť Rusko na bojisku, ale nezastaviť sa pri tom, ale eliminovať ich ako geopolitického konkurenta,“ povedal Lavrov. Vyhlásil tiež, že Západ sa usiluje o to, aby ďalšie krajiny prerušili s Ruskom obchodné vzťahy, a dodal, že Moskva má mnoho spojencov.

Lídri G7 v dnešnom vyhlásení zopakovali, že budú Ukrajinu podporovať tak dlho, ako bude potrebné na dosiahnutie spravodlivého a trvalého mieru. V piatkovom vyhlásení tiež sľúbili posilniť ekonomické sankcie voči Rusku.

106 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Rusko #Taiwan #summit G7 #vojna na Ukrajine