Steinmeier: Východní Nemci chceli slobodu, tú Rusko opäť ohrozuje. Berlín si pripomína povstanie voči diktatúre

Východní Nemci 17. júna 1953 pri povstaní proti komunistickej diktatúre nežiadali nič iné ako slobodu, demokraciu a mier a tieto hodnoty sú teraz v Európe kvôli veľmocenským snom ruského prezidenta Vladimira Putina ohrozené. Dnes to v Spolkovom sneme počas pripomienky 70. výročia povstania v niekdajšej Nemeckej demokratickej republike (NDR) vyhlásil nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier.

16.06.2023 15:48
berlínsky múr Foto:
Na archívnej snímke z 28. júla 1986 pohraničný vojak Nemeckej demokratickej republiky (NDR) a americký vojak strážia Berlínsky múr pri kontrolnom bode Checkpoint Charlie na ulici Charlottenstrasse po útoku výbušninami. Po útoku zostala v múre diera o rozmere 2 metre x 1,6 m.
debata (5)

Predsedníčka parlamentu Bärbel Basová uviedla, že roky 1953 a 1989, keď padol berlínsky múr, sú jedny z najväčších demokratických odkazov, ktoré východní Nemci venovali Nemecku.

„Nechceli nič iné ako celonemecké zastúpenie, chceli demokratický parlament, aký máme dnes,“ povedal Steinmeier o udalostiach zo 17. júna, keď vo východnom Nemecku vyšlo do ulíc milión ľudí z vtedajších 18 miliónov obyvateľov. „Boli to muži a ženy všetkých vrstiev. Robotníci, poľnohospodári, zamestnanci, živnostníci, učiteľky, farári, študenti a školáci,“ povedal. „Postavili sa nielen proti zvyšujúcim sa normám, nízkym mzdám a prázdnym regálom, ale aj proti normalizácii celej spoločnosti, nútenej kolektivizácii, štátnemu dohľadu, cenzúre a proti diktatúre jednej strany, ktorá si nárokovala rozhodovať o pravde,“ poznamenal.

Berlínsky múr Čítajte aj Smrť Petra Fetchera ukázala neľudskosť hraničného režimu NDR

Steinmeier v prejave pripomenul, že povstaniu vo východnom Nemecku predchádzali protirežimové revolty v Maďarsku, Československu a Poľsku, ktoré ale tamojšia diktatúra aj za pomoci sovietskych tankov udusila. „Až v roku 1989 nechal (sovietsky vodca Michail) Gorbačov tanky v kasárňach. Za to, že dnes žijeme v jednotnej a demokratickej Európe, vďačíme demokratickým hnutiam v celej východnej a strednej Európe. Aký to výdobytok!“ povedal prezident. Zároveň však varoval, že takáto Európa je teraz ohrozená.

„Útok na Ukrajinu je útokom na suverénny štát uprostred Európy a brutálny zločin proti Ukrajincom. Túto vojnu živia veľmocenské snahy kremeľskej diktatúry a tiež hlboký strach zo slobody,“ povedal Steinmeier. „Putin chce obnoviť veľký Sovietsky zväz. Ja sa ale pýtam, akú veľkosť vlastne myslí? Veľkosť Sovietskeho zväzu, ktorý rôzne národy nútil k pospolitosti, vlastných obyvateľov držal v strachu a hrôze a každé mierové úsilie brutálne potlačil? Nesmieme pripustiť, aby tento blud zničil mier a slobodu v Európe,“ dodal.

Časť Berlínskeho múru pokrytá umeleckými výtvormi.
Časť Berlínskeho múru dnes.
+3Návštevníci sa dnes chodia do Berlína pozerať...

Rovnako je podľa Steinmeiera nutné demokraciu a slobodu obhajovať pred radikálmi a odporcami hodnôt dnešného Nemecka, ktorí súčasné politické zriadenie prirovnávajú ku komunistickej totalite. „Každý, kto takto hovorí, tak sa vysmieva obetiam (východonemeckej) Jednotnej socialistickej strany Nemecka,“ povedal Steinmeier.

O ochrane odkazu východonemeckého povstania hovorila aj Basová. „Čo bolo v roku 1953 brutálnym násilím potlačené, došlo naplnenie v roku 1989 pokojnou revolúciou,“ povedala. Poznamenala, že hoci v roku 1989 tanky do ulíc nevyjazdili, museli východní Nemci aj tak ukázať odvahu. „Bol to boj, ktorý Nemci na západe Nemecka nemuseli viesť,“ povedala o udalostiach v rokoch 1953 a 1989.

Rovnako ako Steinmeier spomenula aj Basová, že proti diktatúram podobne vystúpili obyvatelia ďalších stredoeurópskych a východoeurópskych krajín, ktorí sa rovnako ako východní Nemci presvedčili, že proti tankom občianska odvaha veľa nezvedie. „Krvavé potlačenie povstania v Maďarsku, Poľsku a Československu to potvrdzujú,“ uviedla. Dodala, že ľudia síce nemohli slobodne voliť vo voľbách, názor ale vyjadrili inak. „Hlasovali nohami,“ uviedla s tým, že na Západ ušli milióny Nemcov.

Moldavsko protest protivládny obavy Ukrajina Rusko uarus Čítajte aj Rusko má plány, ako zabrániť Moldavsku v prozápadnej orientácii

Basová tiež povedala, že nie je všeobecne známe, že protesty proti východonemeckému režimu vypukli už 12. júna na vidieku v reakcii na nútené odvody a násilnú kolektivizáciu. Vrcholom sa potom stal 17. jún.

Proti demonštrantom vo východnom Nemecku vyjazdili sovietske tanky a bol vyhlásený výnimočný stav, keďže polícia nedokázala nespokojné davy rozohnať. Vojsko dostalo situáciu rýchlo pod kontrolu, ale pri stretoch zahynulo asi šesť desiatok ľudí. Zadržaných bolo okolo 10.000 demonštran­tov, z ktorých viac ako desatina bola uväznená. Vedenie východonemeckej Jednotnej socialistickej strany Nemecka (SED) protesty odsúdilo ako fašistický puč.

Vtedajšia západonemecká spolková republika prijala 17. jún ako štátny sviatok nemeckej jednoty. Po znovuzjednotení krajiny sa týmto dňom stal 3. október.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Rusko #komunizmus #socializmus #NDR #Nemci #revolúcia #Frank-Walter Steinmeier