Na juhu Británie dočasne obmedzili používanie vody. Príčinou sú vysoké teploty

Milióny ľudí v niektorých častiach na juhu Británie budú mať dočasne zakázané používať vodu na polievanie záhrad hadicami a napĺňanie bazénov. Vysoké teploty, ktoré v oblasti zavládli, totiž vyvolávajú rekordný dopyt po pitnej vode. Dočasný zákaz sa týka obyvateľov grófstiev Kent a Sussex a platiť začne 26. júna.

16.06.2023 16:17
Zavlažovanie, závlaha, krhla, polievanie,... Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Spoločnosť South East Water objasnila, že dopyt po vode v júni prekonal rekordy napriek tomu, že spoločnosť dodáva denne do siete 120 miliónov litrov vody navyše.

Zákazom „používania hadíc“ vodárenské spoločnosti regulujú dodávky vody v čase vysokého dopytu po nej a nízkej ponuky. Takto sa obmedzuje používanie vody na polievanie záhrad a umývanie áut hadicami, ako aj na napúšťanie bazénov.

kúpele, relax, bazén, voda, wellness, voda, plávanie, Čítajte aj Francúzska vláda zakáže kvôli suchu v časti krajiny predaj záhradných bazénov

Každému, kto poruší tento zákaz, môže byť uložená pokuta až do výšky 1000 libier (1168 eur).

Podľa údajov meteorologickej agentúry Anglicko vlani a v roku 2018 zažilo najhorúcejšie letá vo svojej histórii. Teploty sa v niektorých častiach krajiny vyšplhali na viac ako 40 stupňov Celzia.

V dôsledku dlhotrvajúceho obdobia sucha niektoré oblasti Anglicka už teraz zaznamenávajú prudký pokles hladiny vody vo vodných nádržiach.

Čína Peking počasie horúčavy teplota rekord Čítajte aj Peking sužujú extrémne horúčavy. Tvoria sa teplotné rekordy po celej Ázii

Podobná situácia je aj v Škótsku, kde tamojšia agentúra pre ochranu životného prostredia (SEPA) vyhlásila pre všetky regióny pohotovosť pre nedostatok vody a varovala, že do konca júna bude jej výrazný nedostatok pociťovať tretina škótskeho územia.

„Naše rieky a jazerá sú pod obrovským tlakom a je jasné, že na ich ochranu budú potrebné ďalšie opatrenia,“ povedal vedúci oddelenia vodného plánovania SEPA Nathan Critchlow-Watton.

Antonio Guterres / OSN / Čítajte aj Guterres: Svet sa ženie do klimatickej katastrofy
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #voda #anglicko #Kent #extrémne horúčavy #suchá