Putin urazil Zelenského korene: Je hanbou židovského národa, a vlastne ani nie je Žid

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nie je Žid, je hanbou židovského národa, vyhlásil podľa agentúry TASS jeho ruský náprotivok Vladimír Putin na ekonomickom fóre v Petrohrade. Moderátor predtým v rámci diskusie uviedol, že Západ nerozumie ruskému obvineniu Ukrajiny z nacizmu, keď je prezident tejto krajiny Žid.

16.06.2023 17:23
putler Foto: ,
Vladimir Putin pri prejave na Medzinárodnom ekonomickom fóre v Petrohrade v piatok 16. júna 2023.
debata (450)

„Už od detstva mám veľa židovských priateľov. Hovoria mi: Zelenskyj nie je Žid. Je to hanba židovského národa,“ vyhlásil ruský prezident, v sále podľa ruských médií zaznel potlesk. Ukrajincov následne označil za neonacistov a podľa serveru RBK uviedol, že počas druhej svetovej vojny bolo na území Ukrajiny zavraždených 1,5 milióna Židov. „Ako to možno popierať?“ pýtal sa Putin, zatiaľ čo sa v sále podľa serveru Meduza premietali dobové zábery nacistických hrôz z Poľska a Ukrajiny. Nemecká nacistická armáda vpadla na územie vtedajšieho Sovietskeho zväzu v júni 1941. V septembri okupovala Kyjev, s vyhladzovaním židovského obyvateľstva začali nacisti len krátko potom.

Rusko tvrdí, že ruské vojská zaútočili vlani vo februári na Ukrajinu, aby „demilitarizovali“ a „denacifikovali“ susednú krajinu, hoci na jej čele stojí prezident židovského pôvodu a krajná pravica podľa výsledkov posledných volieb zohrávali v ukrajinskej politike úplne okrajovú úlohu. Západ aj Kyjev opakovane uvádzajú, že ide len o zámienku na získanie ukrajinského územia.

Ukrajina Rusko Buča Invázia Čítajte viac Zelenskyj: Rusko chce vymazať Ukrajinu, jej ľud i dejiny

Vlani ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyvolal diplomatickú roztržku s Izraelom, keď vyhlásil: „Zelenskyj je Žid? Hitler bol podľa môjho názoru aj židovského pôvodu, takže to vôbec nič neznamená. Počujeme od Židov, že najväčší antisemiti boli práve Židia“. O niekoľko dní neskôr sa Putin podľa kancelárie izraelského predsedu vlády pri telefonickom rozhovore vtedajšiemu izraelskému premiérovi Naftalimu Bennettovi ospravedlnil.

Sergej Lavrov Čítajte viac Aj Hitler bol Žid, bráni Lavrov "denacifikáciu" Ukrajiny
450 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj