Polícia zmarila útok na dúhový pochod vo Viedni. Mladíci sa zradikalizovali na internete

Rakúske úrady zmarili plánovaný útok na pochod za práva komunity LGBTI+, ktorý sa v sobotu konal vo Viedni. Pred začiatkom akcie, na ktorej sa zúčastnilo približne 300 000 ľudí, boli zadržaní traja mladíci vo veku 14, 17 a 20 rokov. Zradikalizovali sa na internete a zrejme sympatizovali s teroristickou organizáciou Islamský štát (IS). Informovala o tom rakúska verejnoprávna televízia ORF.

19.06.2023 09:40
dúhová vlajka, pochod, lgbt Foto: ,
Ilustračná snímka
debata (3)

Šéf spravodajskej služby DSN Omar Haijawi-Pirchner uviedol, že „v žiadnom momente nehrozilo účastníkom pochodu nebezpečenstvo“.

Rakúsky kancelár Karl Nehammer vyjadril vyšetrovateľom vďačnosť za to, že zabránili „možnému islamistickému útoku vo Viedni“. „Opäť to ukazuje, že v boji proti radikálom a extrémistom nesmieme nikdy ustupovať,“ napísal Nehammer na twitteri. „Sú hrozbou pre našu demokraciu a bezpečnosť a treba sa s nimi tvrdo vysporiadať,“ do­dal.

Viedenský starosta Michael Ludwig podľa rakúskej tlačovej agentúry APA vyjadril znepokojenie a uviedol, že „vo Viedni nesmie byť miesto pre nenávisť“. „Naše mesto je pestré a kozmopolitné,“ do­dal.

zamocka terorizmus Čítajte viac Strelca zo Zámockej pokladajú za svätého, nebezpečná skupina na telegrame oslavuje vrahov

Traja podozriví, rakúski občania bosnianskeho a čečenského pôvodu, ktorých totožnosť nebola bližšie spresnená, sa podľa Haijawi-pirchnera zradikalizovali na internete a sympatizovali s IS. Polícia o jednom z podozrivých vedela už skôr.

Rakúska spravodajská služba sa o plánoch trojice dozvedela v predstihu a mala ich neustále pod kontrolou, uviedla ORF. Zatknutí podľa nej boli na príkaz prokuratúry v St. Pöltenu po sobotňajšej domovej prehliadke, pri ktorej boli nájdené rôzne dôkazy, vrátane zbraní.

Organizátori Pochodu hrdosti boli o sobotňajšej razii rakúskej protiteroristickej jednotky podľa ORF informovaní až dnes. Následne podľa agentúry APA uviedli, že sa nenechajú zastrašiť odporcami komunity LGBIT+ a demokracie.

Polícia / Streľba / Zámocká ulica / Čítajte viac V prípade tragickej streľby na Zámockej čaká polícia na znalecké posudky
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #Viedeň #Dúhový pochod #Islamský štát #teroristická hrozba #radikalizácia #LGBTI+