USA zažili víkend plný útokov strelnými zbraňami

Komunity naprieč Spojenými štátmi zasiahli počas uplynulého víkendu útoky spáchané strelnými zbraňami, ktoré si dokopy vyžiadali desiatky mŕtvych a zranených. Informuje o tom dnes agentúra AP. Polícia v štáte Idaho ohlásila zadržanie podozrivého po tom, ako boli štyria ľudia nájdení zastrelení v dome v mestečku Kellogg.

19.06.2023 11:45
debata (14)

Najmenej 23 ľudí postrelili neznámi páchatelia v noci na nedeľu na parkovisku na predmestí Chicaga, pričom jedna obeť neprežila. Podľa polície začalo viacero ľudí strieľať do davu, ktorý sa zhromaždil, aby oslávil sviatok zvaný Juneteenth. Ten pripomína 19. jún 1865, keď sa zotročení ľudia na juhu USA dozvedeli, že dostali slobodu.

Ďalšie závažné incidenty boli hlásené z južnej Kalifornie, St. Louis, centrálna Pensylvánia či mestá Baltimore na východnom pobreží USA. V štáte Washington na severozápade v sobotu zomreli dvaja ľudia, keď niekto „náhodne“ strieľal do kempu blízko dejiska hudobného festivalu, uviedla polícia. Ďalšie dve obete utrpeli zranenia, polícia potom po prestrelke zadržala podozrivého.

USA Texas centrum nákupné streľba Čítajte viac Je máj a USA rátajú obete strelieb na tisíce. Biden žiada zákaz útočných zbraní

Najviac mŕtvych hlásili úrady a lokálne médiá v súvislosti s incidentom na severe Idaha. Úrad šerifa v okrese Shoshone hovoril v nedeľňajšom facebookovom príspevku o štyroch ľuďoch, ktorí zomreli na následky strelných rán. Dejiskom streľby bol podľa neoficiálnych informácií obytný dom pri miestnom kostole. Štátna polícia podľa lokálnej televízie KXLY-TV uviedla, že vo väzbe skončil 31-ročný muž. Podľa výpovede istého miestneho obyvateľa mohol byť násilný čin výsledkom susedského sporu.

AP pripomína, že v USA v uplynulých rokoch rástli počty vrážd a iných násilných činov, pričom experti pozorovali výrazné zhoršenie počas pandémie covidu-19. Situácia sa však na mnohých miestach v prvých mesiacoch tohto roka zlepšila.

Matišák v Ide o pravdu: Vylieči Biden rozdelenú Ameriku?
Video

„Niet pochýb o tom, že sme zažili prudký nárast,“ povedal Daniel Nagin, ktorý sa venuje štatistike a verejnej bezpečnosti na Carnegie-Mellonovej univerzite. „Niektoré z týchto prípadov sa zdajú byť obyčajnými spormi, často medzi tínedžermi, a tieto spory sa riešia strelnými zbraňami, nie päsťami,“ uviedol.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #streľba v usa