Pri vraku Titanicu sa stratila turistická ponorka, na palube je údajne aj miliardár

Pobrežná hliadka z amerického mesta Bostonu spolu s kanadskými kolegami pátra po nezvestnej turistickej ponorke, ktorá plávala k vraku parníka Titanic. Ponorku vlastní firma OceanGate Expeditions, ktorá potvrdila, že na jej palube sú ľudia, neuviedla ale ich počet. Podľa denníka The Guardian ich je päť.

19.06.2023 16:58 , aktualizované: 22:28
ponorka Titan Foto:
Ponorka Titan, ktorú využíva spoločnosť OceanGate
debata (5)

Stanica BBC uviedla, že medzi nezvestnými je aj britský miliardár a cestovateľ Hamish Harding. Ten v príspevku o plavbe ako spolucestujúceho spomína francúzskeho pilota ponorky Paula-Henriho Nargeoleta.

Ponorka vyplávala v sobotu z kanadskej obce St John's, k vraku Titaniku doplávala v nedeľu ráno. Na palube sú zásoby kyslíka na 96 hodín, uviedla BBC. Harding, ktorý je tiež pilot a podľa niektorých médií sa už pozrel aj do vesmíru, bol zrejme jedným z cestujúcich.

„Konečne môžem hrdo oznámiť, že som sa pridal k expedícii k Titaniku ako špecialista. Vzhľadom k najhoršej zime na Bew Foundlande za posledných 40 rokov bude táto misia pravdepodobne prvou a jedinou manuálne riadenou misiou k Titaniku v roku 2023,“ napísal na sociálne siete Harding . „V tíme na ponorke je niekoľko legendárnych prieskumníkov, z ktorých niektorí majú za sebou viac ako 30 ponorov k Titanicu od 80. rokov minulého storočia, vrátane Nargeoleta,“ dodal Harding.

USA Titanic miniponorka kyslík zásoby, titan Čítajte viac Posádke nezvestnej miniponorky Titan vydrží kyslík do štvrtka popoludnia

Vrak Titanicu leží na dne Atlantického oceánu asi 600 kilometrov od pobrežia kanadskej provincie Nový Foundland okolo 3800 metrov pod hladinou. Cesta ponorkou k vraku Titanicu je turistickou atrakciou, ktorá podľa britského bulvárneho denníka Daily Mirror vyjde skupinu na 250-tisíc dolárov a trvá desať dní.

Expedíciu s turistami a vedcami organizuje súkromná spoločnosť OceanGate Expeditions, ktorá v uplynulých dňoch na sociálnej sieti Twitter písala o aktuálnych misiách. Spoločnosť potvrdila, že ide o jej plavidlo krátko pred 18.00 h SELČ, neoznámila však, koľko ľudí je na jeho palube. BBC uvádza, že predmetná ponorka pojme päť ľudí, z toho troch platiacich cestujúcich, jedného kapitána a jedného odborníka.

"Snažíme sa všetkými spôsobmi pracovať na tom, aby sme posádku dostali späť do bezpečia. Všetko naše úsilie teraz venujeme pasažierom ponorky a ich rodinám, "oznámila BBC firma OceanGate Expeditions.

Legendárny britský parník Titanic, vtedy najväčšia loď svojej doby, sa potopil následkom zrážky s ľadovcom pri plavbe z britského Southamptonu do amerického New Yorku v roku 1912. Na palube bolo vtedy vyše 2200 pasažierov, o život ich pri nešťastí prišlo vyše 1500. Vrak Titaniku objavila americko-francúzska expedícia v roku 1985.

Výstava Titanic

Výstava Titanic v Bratslave

Fotogaléria
Výstava Titanic v Bratislave.
Výstava Titanic v Bratislave.
+9Výstava Titanic v Bratislave.
5 debata chyba
Viac na túto tému: #Titanic