Posádke nezvestnej miniponorky Titan vydrží kyslík do štvrtka popoludnia

Chceli vidieť vrak Titanicu a teraz sú nezvestní. V Atlantickom oceáne prebieha rozsiahle pátranie po malej turistickej ponorke s piatimi ľuďmi na palube. Kontakt s ňou sa prerušil ešte v nedeľu ráno, iba hodinu a 45 minút po tom, čo vyplávala. Podľa záchranárov ide o preteky s časom, lebo zásoby kyslíka v tejto ponorke vystačia iba na štyri dni, teda do štvrtkového rána (asi do 13. h stredoeurópskeho času).

20.06.2023 09:42 , aktualizované: 17:47
USA Titanic miniponorka kyslík zásoby, titan Foto:
Na nedatovanej snímke vydanej spoločnosťou OceanGate Expeditions malá ponorka Titan.
debata (6)

„Teraz sa zameriavame na to, aby sme do oblasti dostali čo najviac prostriedkov na pátranie,“ uviedol na tlačovej konferencii kontraadmirál John Mauger z americkej pobrežnej stráže.

Pozostatky Titanicu ležia na dne Atlantiku, asi 700 kilometrov južne od kanadského mesta St. John's v provincii Newfoundland, ale záchrannú akciu organizujú z prímorského mesta Boston v americkom štáte Massachusetts.

Ako prvá začala stratenú miniponorku zvanú Titan ešte v pondelok hľadať bádateľská loď Polar Prince, ktorá sa využíva na prepravu týchto plavidiel a turistov k miestu vypustenia. Na tento účel v nedeľu poslúžila i posádke Titanu. Jej pátranie na hladine oceána však neprinieslo nijaké výsledky, preto sa do záchrany zapojili aj vojenské lietadlá, ponorka a sonarové bóje.

Podmorskí turisti

Na palube Titanu, ktorého dĺžka nedosahuje ani sedem metrov, sú dvaja členovia posádky a traja cestujúci. Jedným z nich je 58-ročný britský podnikateľ Hamish Harding, britský bádateľ, pilot a dobrodruh sídliaci v Spojených arabských emirátoch. Ako vesmírny turista už letel do vesmíru a je držiteľom troch zápisov v Guinnessovej knihe svetových rekordov.

Harding sa ešte cez víkend na sociálnych sieťach pochválil, ako je hrdý, že môže byť súčasťou misie k vraku Titanicu. Upozornil pritom, že pre zimu na Newfoundlande, ktorá je najhoršia za posledných 40 rokov, je táto expedícia k potopenej lodi možno prvou a jedinou tohto roku. Neskôr napísal, že sa počasie zlepšilo, a preto sa pokúsia ponoriť.

ponorka Titan Čítajte viac Pri vraku Titanicu sa stratila turistická ponorka, na palube je údajne aj miliardár

Okrem neho sú medzi nezvestnými aj 48-ročný podnikateľ Shahzada Dawood, ktorého považujú za jedného z najbohatších ľudí v Pakistane (má i britské občianstvo), a jeho 19-ročný syn Suleman.

To, že sú „podmorskými turistami“ práve známi miliardári, nie je náhoda, keďže takýto výlet k troskám Titanicu stojí až 250-tisíc dolárov na osobu. Okrem samotného ponoru, ktorý by mal trvať šesť až osem hodín, je v cene započítaná aj preprava z Newfoundlandu na miesto určenia. Dve také výpravy sú naplánované aj na jún budúceho roka.

O „radových zamestnancov“ nejde ani v prípade posádky. Jedným z jej členov je 77-ročný francúzsky bádateľ a potápač Paul-Henri Nargolet, ktorý si vyslúžil prezývku Pán Titanic, pretože výskumu tejto lode zasvätil podstatnú časť života. Zúčastnil sa i na prvej „ľudskej“ expedícii k troskám tohto parníka v roku 1987.

Pátranie pokračuje

Nargolet je skúseným pilotom miniponoriek a prekonal aj rekord v ich najhlbšom ponore, keď dosiahol takmer 36-tisíc stôp (viac ako 10,6 kilometra) pod hladinou mora.

V roku 2019 novinárov pobavil odpoveďou na otázku, či nemá strach potápať sa do priepasti. „Keď ste vo veľmi hlbokej vode, zomriete skôr, ako si uvedomíte, že sa niečo deje, takže to vôbec nie je problém,“ poznamenal Nargolet, ktorý je bývalým dôstojníkom francúzskeho námorníctva a riaditeľom podmorského výskumu v spoločnosti vlastniacej práva na vrak Titanicu.

K jeho troskám na morskom dne sa ponoril najmenej 35-krát a ako priznal, to miesto ho stále fascinuje. „Zostávate tam dole štyri, päť, šesť, sedem či osem hodín – čo najdlhšie, a ani potom sa vám nechce vrátiť. Niekedy tam zostanem, až kým sa nevybijú batérie, a občas ešte dlhšie,“ citoval ho denník New York Post.

K posádke patrí aj Stockton Rush, zakladateľ a riaditeľ spoločnosti OceanGate, ktorá tieto expedície organizuje. V minulosti ubezpečoval, že plavba je bezpečná a jej účastníci budú mať dosť kyslíka, aby prežili. Súčasne však nevylúčil, že sa môže stať niečo nepredvídateľné. „Ak chcete zostať v bezpečí, nevstávajte z postele,“ spomenul jeho slová britský denník Daily Mail.

Na archívnej snímke z roku 2004  zvyšky kabátu... Foto: TASR/AP
Atlantik Titanic vrak miniponorka nezvestná pátranie Na archívnej snímke z roku 2004 zvyšky kabátu a topánok sa nachádzajú na morskom dne neďaleko slávneho vraku Titanicu.

OceanGate verejnosť aj rodiny nezvestných uistila, že „hľadá a mobilizuje všetky možnosti, aby posádku v bezpečí priviedla späť“. „Sme nesmierne vďační za rozsiahlu pomoc, ktorú sme dostali od niekoľkých vládnych agentúr a spoločností v našom úsilí obnoviť kontakt s ponorkou,“ dodala firma v stanovisku.

Legendárny Titanic, ktorý bol najväčším zaoceánskym parníkom na svete, sa potopil už pri svojej prvej plavbe do New Yorku v noci na 15. apríla 1912 po zrážke s ľadovcom. Z približne 2 200 pasažierov a členov posádky na jeho palube ich viac ako 1 500 zahynulo. Vrak lode objavila francúzsko-americká výprava v septembri 1985 v hĺbke asi 3 800 metrov.

Apponyiovská knižnica, Oponice, výstava Čítajte viac Milionár z Titanicu, maharadža aj tanečnica Josephine Baker. Excentrický gróf dostal svetové mená na Slovensko

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #more #ponorka #Titanic #Atlantický oceán #záchranná akcia #vrak lode