Darcovia prisľúbili sudánskemu ľudu pomoc za 1,5 miliardy dolárov

Medzinárodní darcovia prisľúbili na konferencii v Ženeve pomoc pre krízou zmietaný Sudán vo výške takmer 1,5 miliardy dolárov. Bude určená aj pre susedné krajiny, ktoré prijali ľudí utekajúcich pred bojmi. Oznámil to námestník generálneho tajomníka OSN pre humanitárne záležitosti Martin Griffiths. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

19.06.2023 21:35
Sudan Foto:
Ľudia si pripravujú jedlo v sudánskej metropole Chartúm, kde od polovice apríla panuje napätie medzi armádou a jej rivalom, polovojenskými Jednotkami rýchlej podpory a ktoré prepuklo do otvorených bojov.
debata (3)

Podľa vysokého komisára OSN pre utečencov Filippa Grandiho je veľmi dôležité, aby bola prisľúbená „finančná pomoc jasne pridelená a vyplatená čo najrýchlejšie“.

Generálny tajomník OSN António Guterres na pondelkovej konferencii varoval, že rozsah a rýchlosť, ako Sudán upadá do smrti a skazy, je bezprecedentná. Požiadal darcov, aby zakročili a pomohli zabrániť zhoršeniu situácie.

„Bez silnej medzinárodnej podpory by sa Sudán mohol rýchlo stať miestom bezprávia,“ povedal.

Chartúm Čítajte viac Čakali „až“ 10 minút. V Sudáne sa po prímerí opäť bojuje

Európska komisia (EK) prisľúbila Sudánu humanitárnu a rozvojovú pomoc v celkovej výške 190 miliónov eur.

2,1 milióna vysídlených

Podujatie, ktoré zvolali EÚ, OSN, Egypt, Nemecko, Katar, Saudská Arábia (SAE) a Africká únia (AÚ), malo za cieľ preskúmať spôsoby, ako pomôcť nielen sudánskemu ľudu, ale aj podporiť susedné krajiny, v ktorých žijú tisíce sudánskych utečencov.

V polovici apríla vypukli v krajine boje medzi sudánskymi ozbrojenými silami a polovojenskými Silami rýchlej podpory (RSF). Vyvolal ich dlhotrvajúci politický pat po vojenskom prevrate v roku 2021. Od vypuknutia konfliktu bolo vysídlených viac než 2,1 milióna ľudí, ktorí utiekli na bezpečnejšie miesta v krajine aj mimo nej.

Podľa údajov EK sa počet ľudí, ktorí potrebujú humanitárnu pomoc, zvýšil z 15,8 milióna – odhadovaných v novembri 2022 – na 24,7 milióna v máji 2023. V súčasnosti to je asi polovica miestnej populácie.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #Sudán #sudánska kríza