USA sa pomýlili pri zúčtovaní vojenskej pomoci Ukrajine. Rozdiel je v miliardách, ktoré už Kongres nemusí schvaľovať

Pentagon omylom nadhodnotil náklady na vojenskú pomoc Ukrajine až o 6,2 miliardy dolárov. Je viac ako dvojnásobok účtovnej chyby, akú USA doteraz predpokladali.

21.06.2023 14:00
abrams, usa Foto:
USA Kyjevu okrem iného poskytli pásové obrnené vozidlá a tanky Abrams.
debata (50)

Podľa zástupkyne šéfa tlačového odboru amerického rezortu obrany Sabriny Singhovej Spojené štáty nadhodnotili vlani pomoc Kyjevu o 2,6 miliardy dolárov a tento rok o ďalších 3,6 miliardy dolárov.

„Tieto chyby v určení ceny nijako neobmedzujú ani neobmedzili veľkosť žiadneho z našich balíkov pomoci ani neovplyvňujú našu podporu Ukrajine,“ citovala CNN Singhovú.

Do vojny nastúpia americké Strykery. Pomôžu ukrajinskej pechote
Video

Účtovné chyby pri odhadovaní výšky pomoci sú spôsobené tým, že „v značnom počte prípadov“, keď Spojené štáty dodali zbrane Kyjevu, vojenskí predstavitelia vypočítali náklady na výmenu zbraní namiesto nákladov na samotné dodané zbrane. Keďže nové zbrane stoja viac ako staré, tento proces zvýšil náklady na každý nový balík pomoci, vysvetlila hovorkyňa.

V máji už Pentagon informoval o zistení chýb pri určovaní ceny zbraní poskytnutých Ukrajine. Vtedy sa odhadovali na 3 miliardy dolárov, pričom samotné fyzické dodávky to neovplyvnilo.

Dodatočných 6,2 miliardy dolárov zníži potrebu schválenia nového balíka pomoci pre Ukrajinu v Kongrese pred koncom fiškálneho roka v septembri, poznamenala CNN.

Nikdy nebudete sami, sľúbil Biden Zelenskému
Video

Biely dom minulý týždeň oznámil, že až do októbra neplánuje žiadať na tento účel od Kongresu nové finančné prostriedky.

Pred odhalením účtovnej chyby sa mnohí predstavitelia americkej administratívy a niektorí kongresmani obávali, že prostriedky na podporu Ukrajiny sa minú do polovice leta, ešte v čase protiofenzívy Kyjeva.

Germany Air Defense Exercise Čítajte viac Čo s ruskou prevahou vo vzduchu? Neupínajte sa na F-16, radia Kyjevu USA

„Nájdené prostriedky sa môžu použiť na nákup dodatočných zásob a zbraní, a nie na distribúciu prostriedkov na zvyšok fiškálneho roka,“ konštatovali v spoločnom vyhlásení predsedovia zahraničného a branného výboru Snemovne reprezentantov Michael McCall a Mike Rogers.

Celkovo od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu Washington poskytol Kyjevu vojenskú pomoc v hodnote viac ako 36 miliárd dolárov. Americké úrady zároveň opakovane zdôrazňovali, že Ukrajine budú pomáhať, kým to bude potrebné.

50 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Pentagon #Kongres USA #vojenská pomoc #CNN #vojna na Ukrajine