Rusko chystá teroristický útok na jadrovú elektráreň, tvrdí Zelenskyj. Podľa Kremľa klame

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok uviedol, že ukrajinské tajné služby dostali informácie, podľa ktorých Rusko zvažuje uskutočnenie "teroristického" útoku v Záporožskej jadrovej elektrárni (ZAES) na juhu Ukrajiny.

22.06.2023 12:19
Zaporozska jadrova elektraren, ukrajina Foto:
Ruský vojak stráži areál Záporožskej jadrovej elektrárne, máj 2022. Pri nehode v tejto elektrárni by uniklo 10-krát viac rádioaktivity ako v Černobyli.
debata (58)

Kremeľ toto Zelenského tvrdenie odmietol s tým, že ide o „ďalšiu lož“, informovala agentúra AFP. Zelenskyj vo svojom vyhlásení zverejnenom aj v aplikácii Telegram uviedol, že Ukrajina tieto informácie zdieľa so všetkými svojimi zahraničnými partnermi – štátmi i medzinárodnými organizáciami.

Zelenskyj upozornil na to, že by šlo o teroristický čin s únikom rádioaktívneho žiarenia, ktoré „nepozná štátne hranice a koho zasiahne, závisí len od smeru vetra“.

Ostreľovanie Záporožskej jadrovej elektrárne
Video
Zdroj: TV Pravda

Zdôraznil, že jadrové elektrárne „nikdy a nikde“ nesmú byť terčom teroristického útoku. „Tentoraz by to nemalo byť ako s Kachovkou: svet bol (teraz) varovaný, takže svet môže a má konať,“ prízvukoval Zelenskyj, pričom mal na mysli poškodenie priehrady Kachovskej vodnej elektrárne v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny.

Po pretrhnutí Kachovskej priehrady na rieke Dneper, ku ktorému došlo 6. júna, bolo vodou zaplavené rozľahlé územie Chersonskej oblasti, tisíce ľudí boli nútené evakuovať sa a objavili sa aj obavy z ekologickej katastrofy i vypuknutia epidémií infekčných chorôb.

Ukrajina, Cherson, záplava, priehrada Čítajte aj Voda zo zničenej priehrady Kachovka už nedokáže chladiť jadrovú elektráreň

Voda z kachovskej vodnej nádrže bola určená aj na ochladzovanie reaktorov Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorá je vzdialená len niekoľko kilometrov. Miestne obyvateľstvo sa preto teraz obáva jadrovej havárie. Ukrajinské úrady však ubezpečujú, že situácia je pod kontrolou.

Záplavy si vyžiadali aj obete na životoch – Ukrajina, ktorá ovláda pravý breh Dnepra, hlási najnovšie 21 obetí a 31 nezvestných. Na Ruskom okupovanom ľavom brehu stúpol počet obetí záplav na 46, informovala vo štvrtok britská stanica BBC.

Ofenzíva pokračuje, Ukrajinci chvália britské tanky
Video
Ako spievajú Beatles: Skúsim to s malou pomocou mojich priateľov. Ukrajinské ministerstvo obrany sa poďakovalo Londýnu za podporu a dodávky tankov Challenger 2 a delostreleckých systémov AS90 / Zdroj: Britské ministerstvo obrany

Z poškodenia Kachovskej priehrady sa navzájom obviňujú Kyjev a Moskva. Ruské jednotky okupujú areál ZAES od začiatku marca minulého roku – od prvých dní vojny, ktorú Rusko voči Ukrajine rozpútalo 24. februára 2022. Elektráreň sa viackrát stala terčom ostreľovania, z ktorého sa navzájom obviňovali Rusko a Ukrajina. Táto situácia opakovane vyvoláva obavy z jadrovej katastrofy.

Igor Strelkov Čítajte aj Girkin: Rusko už nemá šancu vyhrať, Putin trpí bludmi

Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov v súvislosti s tvrdením Zelenského o pripravovanej provokácii v ZAES uviedol, že ide o ďalšiu lož.

Pripomenul, že nedávno došlo ku kontaktom s Medzinárodnou agentúrou pre atómovú energiu (MAAE). „Videli všetko, všetko, čo chceli vidieť,“ dodal Peskov s tým, že Rusko a MAAE deklarovali záujempokračovať v dialógu.

58 debata chyba
Viac na túto tému: #jadrová elektráreň #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj #Záporožská jadrová elektráreň