Rusi zadržali skupinu ľudí, ktorí chceli kúpiť rádioaktívne cézium pre Ukrajinu, tvrdí Moskva

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v piatok uviedla, že zadržala piatich ľudí, ktorí sa údajne snažili zakúpiť jeden kilogram rádioaktívneho cézia-137 za 3,5 milióna dolárov (3,2 milióna eur). Nebezpečnú látku vraj mali zaobstarávať pre istého občana Ukrajiny, informuje agentúra Reuters s odvolaním sa na ruské médiá.

23.06.2023 10:52
radioaktivna latka, skafander Foto:
Ilustračná snímka.
debata (53)

Reuters upozorňuje, že tvrdenia FSB sa nepodarilo nezávisle overiť a že sa k nim ešte nevyjadrili ani ukrajinské úrady.

FSB vyhlásila, že cézium-137 malo byť vyvezené z Ruska a využité na incident, ktorý by bol prezentovaný ako nasadenie zbrane hromadného ničenia. Celá udalosť mala byť údajne využitá na diskreditáciu Rus­ka.

Ukrajinci majú aj vlastné tanky. Poradia si s ruskými?
Video
Ukrajina sa v boji s ruskými okupantmi nespolieha len na obrnencov západnej výroby. "Veríme, že našim Leopardom, Challengerom a Abramsom by sa hodila dobrá spoločnosť," predstavil ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov, / Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

Moskva neposkytla žiadne informácie o identite ani národnosti piatich zadržaných osôb.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok vyhlásil, že ukrajinská tajná služba získala informácie o tom, že Rusko zvažuje uskutočnenie „teroristického“ útoku v Záporožskej jadrovej elektrárni (ZAES) na juhu Ukrajiny.

Zaporozska jadrova elektraren, ukrajina Čítajte aj Rusko chystá teroristický útok na jadrovú elektráreň, tvrdí Zelenskyj. Podľa Kremľa klame

Kremeľ toto Zelenského tvrdenie odmietol a obvinil Kyjev, že sa plánuje zmocniť elektrárne a ostreľovať jej sklady jadrového paliva. Vyhlásil tiež, že Ukrajina pracuje na zostrojení tzv. „špinavej bomby“. Kyjev tieto obvinenia odmietol.

53 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #vojna na Ukrajine #rádioaktívny materiál