Putin záležitosť zveličil. Prigožin vedel, že Kremeľ nedobyje

Vývoj v spojitosti s postupom ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny znamená len začiatok a náznaky trhlín v Rusku, uviedla spoluzakladateľka ľudskoprávnej organizácie Memorial Irina Ščerbakovová.

26.06.2023 10:16
prigožin Foto:
Jevgenij Prigožin, šéf Vagnerovej skupiny.
debata (53)

Po prvý raz bolo podľa jej slov možné pozorovať, aká slabá je línia moci, čo označila za jasné znamenie, že v Rusku sú veľké trhliny.

Ščerbakovová tiež uviedla, že ruský prezident Vladimir Putin vo svojom nedeľňajšom televíznom prejave záležitosť zveličil na skutočné povstanie. Šéf vagnerovcov Jevgenij Prigožin podľa nej vedel, že Kremeľ jednoducho nedokáže dobyť. „Jeho zámerom bolo vyvinúť nátlak a hrozbu, pretože mu unikala moc a na fronte na Ukrajine zaznamenal jasné neúspechy,“ uviedla.

Kollár o Prigožinovej vzbure: Rusko je úplne rozvrátené
Video
Zdroj: Ivan Majerský, TV Pravda

Ako dodala, mnohí Rusi považujú Prigožina za kriminálnika; vyjadrujú však súhlas s jeho kritickými vyjadreniami o vedení ruskej armády. Ľudia podľa jej slov budú po týchto udalostiach konečne pristupovať s vážnosťou k vojne na Ukrajine a s ňou súvisiacim nebezpečenstvám. „Doteraz sme mali pocit, že mnohí Rusi jednoducho odvracajú zrak,“ povedala.

Výzva Putina na záver prejavu k národu po Prigožinovej vzbure
Video
Zdroj: TS Kremľa

Prigožin v sobotu vyhlásil, že jeho muži sú na ceste do Moskvy v snahe zosadiť ruské vojenské vedenie. V ten istý deň vo večerných hodinách však oznámil, že im nariadil obrátiť sa späť do táborov na Ukrajine po tom, ako bieloruský prezident Alexandr Lukašenko sprostredkoval ukončenie krízy.

Jevgenij Prigožin Čítajte aj Šéfa vagnerovcov naďalej vyšetrujú za vzburu, tvrdí Kommersant. Mal by sa zastreliť, radí vládny poslanec

Šéf vagnerovcov sa už dlhšiu dobu kriticky vyjadruje o vedení ruskej armády. Terčom najostrejšej kritiky je minister obrany Sergej Šojgu a náčelník generálneho štábu Valerij Gerasimov.

Šojgu na inšpekcii, jeho prvé zábery po Prigožinovej rebélii
Video
53 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Jevgenij Prigožin #organizácia Memorial #Vagnerova skupina