Pri Minsku pristáli Prigožinove lietadlá. Sťahujú sa vagnerovci do Bieloruska?

Pri Minsku pristálo ráno pred ôsmou miestneho času súkromné lietadlo zakladateľa ruskej Vagnerovej súkromnej vojenskej skupiny Jevgenija Prigožina, tvrdí bieloruská skupina Hajun, ktorá monitoruje pohyby ruských síl.

27.06.2023 10:20 , aktualizované: 12:52
Rusko Kaviareň Výbuch Bloger Pohreb Foto:
Zakladateľ ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin.
debata (11)

Okolo miesta pobytu Prigožina, ktorý počas víkendu zorganizoval protestné ťaženie svojich mužov smerom na Moskvu, panujú od sobotňajšieho večera nejasnosti. Kremeľ však skôr uvádzal, že podľa sobotňajšej dohody o ukončení ťaženia sa má Prigožin presunúť do Bieloruska.

Prigožinovo lietadlo podľa skupiny pristálo dnes ráno na letisku Mačuliščy pri Minsku. Na rovnakom letisku podľa skupiny pristálo ešte ďalšie súkromné tryskové lietadlo, ktoré priletelo z Petrohradu.

Od pondelka sa objavovali neoficiálne správy o tom, že Prigožin či jeho muži začali prichádzať na územie Bieloruska, projekt Hajun to ale v pondelok večer spochybnil. „Nikto z Bielorusov zatiaľ kolóny vagnerovcov na našom území nevidel,“ uviedol.

Výzva Putina na záver prejavu k národu po Prigožinovej vzbure
Video
Zdroj: TS Kremľa

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov dnes podľa TASS uviedol, že o údajnom príchode Prigožina do Bieloruska nemá žiadne informácie. „Nemôžem nič povedať,“ citovala agentúra Peskovovu odpoveď na otázku novinárov. Agentúra predtým informovala, že ruská tajná služba FSB upustila od trestného stíhania, ktoré začala v piatok v súvislosti s Prigožinovým konaním.

vojna na Ukrajine, vagnerovci, bachmut Čítajte aj Putin vagnerovcov potrebuje, zrejme sa ich pokúsi zaradiť pod armádu
11 debata chyba
Viac na túto tému: #bielorusko #minsk #vojna na Ukrajine #Jevgenij Prigožin #Vagnerova skupina