Lukašenko: Uviedol som armádu do plnej bojovej pohotovosti. Nikto proti tomu neprotestoval

Bieloruský líder Alexander Lukašenko dnes vyhlásil, že počas víkendovej vzbury vagnerovcov nariadil bieloruskej armáde, aby bola "pripravená na boj". Informovala o tom bieloruská štátna agentúra Belta.

27.06.2023 11:36
lukašenko Foto:
Bieloruský vodca Alexandr Lukašenko sa rozpráva s dôstojníkmi pri návšteve ústredného veliteľského stanovišťa vzdušných síl a síl protivzdušnej obrany v Bielorusku, pondelok 15. mája 2023.
debata (4)

Lukašenko je hlavným spojencom ruského prezidenta Vladimira Putina. Ten čelil krátkej ozbrojenej vzbure, na čele ktorej stál šéf ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin.

Prigožin žiadal, aby Gerasimov a Šojgu prišli za ním do Rostova na Done
Video
Šéf vagnerovcov Jevgenij Prigožin na veliteľstve Južného vojenského okruhu žiadal, aby Gerasimov a Šojgu prišli za ním do Rostova na Done, ktorý obsadil so svojimi žoldniermi.

„Nebudem skrývať, že bolo bolestivé sledovať udalosti, ktoré sa odohrali na juhu Ruska,“ uviedol Lukašenko. „Vydal som všetky rozkazy na to, aby bola armáda kompletne pripravená na boj. Nikto, ani usmrkanci na telegramových kanáloch, proti tomu neprotestoval. Armáda, všetky ozbrojené sily, vrátane polície a špeciálnych jednotiek, boli do poludnia uvedené do plnej bojovej pohotovosti,“ povedal Lukašenko.

Rusko Kaviareň Výbuch Bloger Pohreb Čítajte aj Pri Minsku pristáli Prigožinove lietadlá. Sťahujú sa vagnerovci do Bieloruska?

Vytrvalé spory medzi vagnerovcami a ruskou armádou boli zle riešené a vyvolali víkendovú konfrontáciu, povedal podľa agentúry AFP Lukašenko novinárom. Priznal, že sa situácia vymkla z rúk a dodal, že „v tomto príbehu nie sú žiadni hrdinovia. “

EDvaja vojaci stoja na tribúne Leninovho...
V ruskom meste Voronež na juhozápade Ruska horí...
+40Vrchný veliteľ žoldnierskej Vagnerovej skupiny...

Vzburu vagnerovcov ukončila v sobotu večer dohoda medzi Putinom a Prigožinom, ktorú podľa ruských médií sprostredkovať Lukašenko. Putin v pondelok povedal, že členovia Vagnerovej skupiny sa buď môžu presunúť do Bieloruska, kam mal podľa Kremľa na základe sobotňajšej dohody doraziť aj Prigožin, alebo vstúpiť do ruskej armády. Podľa bieloruskej skupiny Hajun, ktorá monitoruje pohyby ruských síl, Prigožinovo lietadlo dnes pristálo pri Minsku.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #bielorusko #Alexandr Lukašenko #vojna na Ukrajine #Jevgenij Prigožin #Vagnerova skupina