Europol udrel organizovanému zločinu zásadnú ranu. Vďaka rozšifrovanej komunikácii zatkli vyše 6500 ľudí

Rozkrytie šifrovaného komunikačného nástroja EncroChat, hojne využívaného skupinami organizovaného zločinu, doteraz viedlo k zatknutiu 6558 ľudí po celom svete. Celkovo 197 zatknutých sú "vysokocenené ciele".

27.06.2023 12:11
europol polícia drogy kartel Foto:
Polícia pri veľkom koordinovanom záťahu na pašerákov kokaínu.
debata (5)

Kriminalisti za tri roky vyšetrovania zabavili zhruba 740 miliónov eur v hotovosti, vyše 100 ton kokaínu, vyše 30 miliónov piluliek a drog, zbrane, autá a domy. O výsledkoch vyšetrovania francúzskych a holandských zložiek dnes informoval Europol.

Rozkrytie EncroChatu bolo pre organizovaný zločin v Európe i inde vo svete zásadnou ranou, píše policajná agentúra EÚ. Jeho koniec pomohol zabrániť násilným útokom, pokusom o vraždu, korupcii i obchodu s drogami. Kriminalisti zachytili a rozlúštili na 115 miliónov konverzácií o zločinoch medzi 60.000 užívateľmi. Zhruba tretina konverzácií pojednávala o organizovanom zločine, tretina o distribúcii drog, 14 percent o praní špinavých peňazí a desatina o vraždách.

drogy, díler, priekupník Čítajte aj Uživateľov drog vo svete pribudlo, za desaťročie o štvrtinu

Kriminalisti a úrady z Francúzska a Holandska sa o svoje poznatky z vyšetrovania podelili s náprotivkami z ďalších členských štátov Európskej únie i tretích krajín. Zadržaní boli doteraz odsúdení na 7134 rokov odňatia slobody.

Viedeň / Polícia / Teroristické útoky / Čítajte aj Veľká akcia Europolu: Zatkli 44 nebezpečných zločincov z 9 krajín vrátane Slovenska

Popri zhabanej hotovosti orgány zmrazili majetok a bankové účty za 154 miliónov eur, zabavili 83 lodí, 40 lietadiel a 971 vozidiel. Výsledkom je aj na 270 ton zadržaných drog, popri kokaíne tiež 163 ton marihuany a 3,3 tony heroínu. V rukách polície skončilo 923 zbraní, takmer 22.000 kusov munície a 68 kusov výbušnín.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #drogy #kokaín #Europol #kriminalisti #šifrovanie správ