Rusko bolo podľa Putina blízko k občianskej vojne. Uctil si pilotov zabitých v boji proti vzbúrencom

Ruský prezident Vladimir Putin na stretnutí s ruskými vojakmi na kremeľskom námestí v Moskve uctil minútou ticha pilotov, ktorí zahynuli cez víkend v snahe zastaviť ťaženie ruskej Vagnerovej súkromnej vojenskej spoločnosti na Moskvu. Putin vyhlásil, že vojaci a predstavitelia ďalších silových štruktúr cez víkend ochránili krajinu pred rozpútaním občianskej vojny a zabránili obetiam medzi civilnými obyvateľmi.

27.06.2023 13:28
putin, prigožin Foto: ,
Masky zľava bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, majiteľa súkromnej Vagnerovej vojenskej spoločnosti Jevgenija Prigožina a ruského prezidenta Vladimira Putina vystavené v obchode so suvenírmi v ruskom Petrohrade.
debata (20)

Spolu s Putinom predstúpil pred vojakov tiež minister obrany Sergej Šojgu. V Kremli sa zhromaždilo vyše 2500 vojakov, členov národnej gardy a ďalších predstaviteľov bezpečnostných zložiek, informovala agentúra TASS.

Putin sa stretol so 'silovikmi', bol tam aj Šojgu
Video

„Rýchle a presné nasadenie jednotiek silových štruktúr pomohlo zvrátiť veľmi nebezpečný vývoj udalostí v krajine, zabránilo obetiam medzi civilným obyvateľstvom,“ uviedol prítomným Putin. Vagnerovci zastavili svoje ťaženie z juhu Ruska smerom na Moskvu v sobotu po tom, čo dokázali prekonať vzdialenosť vyše 700 kilometrov a ovládnuť armádne stanovište v Rostove na Done a vo Voroneži.

EDvaja vojaci stoja na tribúne Leninovho...
V ruskom meste Voronež na juhozápade Ruska horí...
+40Vrchný veliteľ žoldnierskej Vagnerovej skupiny...

„Ochránili ste ústavný poriadok, rovnako ako život, bezpečnosť a slobodu našich obyvateľov. Ubránili ste našu vlasť pred otrasmi, prakticky ste zastavili občiansku vojnu,“ povedal tiež vojakom Putin.

Joe Biden, Volodymyr Zelenskyj Čítajte aj Neútočte na Rusko, žiadal Západ od Kyjeva počas Prigožinovej vzbury

Podľa videozáznamu zverejneného agentúrou RIA Novosti na námestí pochodovali vojaci za zvuku ruskej hymny a salvy. Agentúra Reuters zdôraznila prítomnosť ministra obrany Šojgua, ktorého šéf vagnerovcov Jevgenij Prigožin v piatok pred vyhlásením ťaženia na Moskvu obvinil z útoku na svojich mužov.

lukašenko Čítajte aj Lukašenko: Uviedol som armádu do plnej bojovej pohotovosti. Nikto proti tomu neprotestoval

Podľa šéfa Kremľa nebol do boja proti vzbúrencom stiahnutý z frontu na Ukrajine žiaden ruský vojak. Zároveň dodal, že všetky formácie pokračujú na fronte v „hrdinskom boji“.

„Naša odhodlanosť a odvaha ako aj konsolidácia celej ruskej spoločnosti mali a zohrali určujúci úlohu pri prekonávaní prekážok a vzbury,“ vyhlásil Putin.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #vojaci #Vladimir Putin #Sergej Šojgu #vojna na Ukrajine #Jevgenij Prigožin