Generála Surovikina zatkli pre vzburu vagnerovcov

Ruský generál Sergej Surovikin, ktorý je zástupcom veliteľa inváznych vojsk na Ukrajine, bol zatknutý, píše The Moscow Times s odvolaním sa na dva anonymné zdroje blízke ministerstvu obrany. Jeho zatknutie podľa nich súvisí so sobotňajšou ozbrojenou vzburou, ktorú podnikla Vagnerova žoldnierska skupina na čele s Jevgenijom Prigožinom. Kremeľ vo štvrtok odmietol odpovedať na otázky o generálovi Surovikinovi.

29.06.2023 09:40 , aktualizované: 14:45
Sergej Surovikin Foto:
Sergej Surovikin.
debata (108)

Jeden zo zdrojov The Moscow Times povedal, že pre ruské vedenie sa „veci okolo Surovikina nevyvíjali dobre“. Druhý uviedol, že počas Prigožinovej vzbury si Surovikin evidentne vybral zlú stranu „a oni ho chytili za gule“.

Litva varuje pred vagnerovcami, nemeckí vojaci ju už chránia
Video
Litva tvrdí, že vagnerovskí žoldnieri v Bielorusku by mohli predstavovať nebezpečenstvo, a NATO bude musieť posilniť svoje východné krídlo. Nemecko práve poslalo do pobaltského štátu tisíc vojakov v rámci cvičenia Griffin Storm 23. Zdroj: NATO

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok na brífingu odporučil novinárom, ktorí sa zaujímali o Surovikinov osud, aby sa obrátili na ruské ministerstvo obrany. To sa zatiaľ nevyjadrilo.

Na otázku jedného z reportérov, či Surovikin má stále dôveru ruského prezidenta Vladimira Putina, Peskov odpovedal, že Putin je „hlavný veliteľ a spolupracuje s ministrom obrany a s náčelníkom generálneho štábu.“

prigožin Čítajte viac 'Nezvestný' Surovikin, odstavený Gerasimov? Putin sa pozrie na kšefty Prigožina s armádou

Americké médiá s odvolaním sa na spravodajské zdroje informovali, že Prigožin informoval Surovikina o svojom pláne zajať ministra obrany Sergeja Šojgua a náčelníka generálneho štábu Valerija Gerasimova. To však poprel hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Prigožin žiadal, aby Gerasimov a Šojgu prišli za ním do Rostova na Done
Video
Generál Sergej Surovikin Čítajte viac Generál Surovikin dopredu vedel o vzbure Prigožina, tvrdia v USA. Rusi ho vraj zatkli

Informácie o Surovikinom zatknutí podľa The Moscow Times ako prvý zverejnil ruský vojnový bloger Vladimir Romanov. Generál údajne skončil v cele už 25. júna a je v moskovskej väzobnej väznici Lefortovo.

Výzva Putina na záver prejavu k národu po Prigožinovej vzbure
Video

Surovikin od vlaňajšieho októbra do tohtoročného januára velil ruským inváznym vojskám na Ukrajine, potom ho na tomto poste nahradil náčelník generálneho štábu Gerasimov. V minulosti sa tiež zúčastnil na druhej rusko-čečenskej vojne, konflikte v Tadžikistane a velil ruským vojskám v Sýrii.

108 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Sergej Surovikin #vagnerovci