Smrť mladíka otriasa Francúzskom. Ministerstvo vnútra do boja s výtržníkmi povoláva 40-tisíc policajtov

Vo viacerých francúzskych mestách v noci opäť prepukli nepokoje a výtržnosti, horeli autá i budovy. Hnev davu vyvolala policajná dopravná kontrola, pri ktorej zomrel 17-ročný mladík. Pri prehliadke vozidla sa nenašli žiadne nebezpečné predmety ani omamné látky, hovorí prokurátor. Epicentrom diania je Nanterre na severozápadnom predmestí Paríža, potýčky medzi protestujúcimi a políciou zažilo tiež Toulouse alebo Lille. Demonštranti zapálili aj autobus, električku alebo budovu radnice. Polícia zadržala zatiaľ 180 ľudí, oznámil minister vnútra Gérald Darmanin. Demonštranti sa pokúsili oslobodiť väzňov zo zariadenia vo Fresnes na juhu Paríža, píše Le Monde.

29.06.2023 11:15 , aktualizované: 15:59
Francúzko, polícia tínedžer usmrtenie protesty... Foto: ,
Mladíci počas zrážok s príslušníkmi poriadkových síl v meste Nanterre na predmestí Paríža 29. júna 2023.
debata (54)

Prezident Emmanuel Macron na 8:00 zvolal medzirezortnú krízovú radu, uviedla AFP. Francúzske úrady v stredu vyzvali na pokoj a na rizikové miesta poslali policajné posily.

Vo Viry-Châtillon na južnom predmestí francúzskej metropoly skupina ľudí zapálila autobus, predtým ale nechala cestujúcich vystúpiť. V neďalekom Clamarte horel jeden voz električky. V Nanterre vzbĺkli viaceré prevrátené autá a na policajtov lietali delobuchy a dlažobné kocky. Polícia reagovala použitím slzotvorného plynu a gumených projektilov. Taktiež v Nanterre ľahli popolom stavebné bunky v mieste, kde sa buduje nová škola.

Príslušníci poriadkových síl počas zrážok s...
Policajti kráčajú okolo horiacich áut v meste...
+3Mladíci počas zrážok s príslušníkmi...

Po Seine-Saint-Denis sa premiestňovalo niekoľko skupín výtržníkov, polícii bránili v postupe zapálenými popolnicami. Horeli autá aj obchody, došlo na rabovanie. Skupinky napadli policajné komisárstvo a poškodili radnicu. Polícia s nimi bojovala vyše troch hodín.

Ukrajina / Utečenci / Migranti / Čítajte aj Medzi nárastom kriminality a migráciou nie je spojitosť, zistila štúdia

„Noc neznesiteľných násilností proti symbolom republiky: zapálené alebo poškodené radnice, školy, komisárstva, 150 zadržaných. Podporujem policajtov, strážnikov a hasičov, ktorí tomu s odvahou čelia. Tí, ktorí nevolali po pokoji, hanbite sa,“ napísal na twitteri Darmanin.

Mladík prišiel o život v utorok ráno krátko po tom, ako ho polícia zastavila pri šoférovaní vozidla. Keď odmietol uposlúchnuť výzvu a znovu sa rozbehol, jeden z policajtov po ňom z bezprostrednej blízkosti vystrelil. Mladý muž, ktorý má severoafrické korene, zraneniu krátko potom podľahol, policajt je kvôli zásahu vo väzbe. Francúzsky prezident Emmanuel Macron odsúdil násilie páchané po smrti mladíka. „Takéto útoky sú absolútne neospravedlni­teľné,“ dodal.

Francúzsko pre nepokoje vyvolané smrťou mladíka pri policajnej dopravnej kontrole povolá do služby na dnešný večer 40.000 policajtov a žandárov. Celkovo 5000 ich bude dohliadať na bezpečnosť v Paríži, uviedol podľa stanice BFM TV minister vnútra Gérald Darmanin. V stredu večer ich vo Francúzsku podľa ministra zasahovalo 9000.

Strety demonštrantov s políciou si v noci na dnes vyžiadali 170 zranených strážcov zákona, nikto z nich nie je podľa Darmanina v ohrození života. Minister dodal, že polícia zadržala vyše 180 výtržníkov.

Časť politikov, najmä z krajnej pravice, volá po vyhlásení núdzového stavu. Vláda o tom ale podľa zdrojov agentúry AFP zatiaľ neuvažuje.

Šéfka regiónu Ile-de-France, ktorý obklopuje Paríž, Valérie Pécresseová požiadala policajného prefekta, aby v noci obmedzil povrchovú verejnú hromadnú dopravu v miestach najprudších stretov. Dnes v noci okrem iného horelo električkové depo.

Policajt, ktorý zastrelil mladíka pri dopravnej kontrole na predmestí Paríža, je vyšetrovaný pre podozrenie z úmyselného zabitia. Zákonné podmienky pre použitie služobnej zbrane neboli naplnené, uviedol podľa francúzskych médií na tlačovej konferencii prokurátor z Nanterre Pascal Prache. Policajt podľa neho naďalej zostane vo väzbe a bude predvedený pred vyšetrujúceho sudcu, ktorý rozhodne o prípadnom obvinení.

londyn, zasah, britania, policia Čítajte aj Rasizmus, sexizmus, homofóbia. To je realita londýnskej polície

„Pitva ukázala, že jediná guľka prešla ľavou rukou, potom krkom, zľava doprava,“ cituje prokurátora BFM TV. Pri prehliadke vozidla sa nenašli žiadne nebezpečné predmety ani omamné látky, dodal prokurátor. Vo vozidle so zabitým mladíkom išli ďalšie dve osoby. Jedna z nich vypovedala a bola potom prepustená, druhá sa doteraz nenašla.

Na snímke z videa dvaja policajti sa pýtajú... Foto: TASR, Christophe Ena
Francúzko, polícia, tínedžer usmrtenie, protesty zrážky, nepokoje Na snímke z videa dvaja policajti sa pýtajú mladého vodiča (17), jeden z nich mieri zbraňou na okno žltého auta, ktorého zastavili počas dopravnej kontroly v meste Nanterre na predmestí Paríža 27. júna 2023. Mladík následne začal s útekom, pri ktorom ho policajt okamžite zastrelil.

Ochrancovia ľudských práv tvrdia, že vo francúzskej polícii je zakorenený rasizmus, čo prezident Macron doteraz odmietal.

Reuters s odvolaním sa na políciu píše, že za tento rok sú tri prípady streľby so smrteľnými následkami pri policajných dopravných kontrolách, vlani ich bolo rekordných trinásť. Väčšina týchto obetí po roku 2017 boli černosi alebo ľudia arabského pôvodu.

Matka zastreleného mladíka začala pietny sprievod

V Nanterre na severozápade Paríža začal „biely sprievod“, pieta za zastreleného 17-ročného Nahela M. Sprievod začala mladíkova matka Mounia, usadená na dodávke v bielom tričku s nápisom „Spravodlivosť pre Nahela“, opisujú francúzske médiá.

Stovky zhromaždených vyšli po triede Pabla Picassa, väčšina ľudí bola tiež oblečená v bielom a niektorí niesli transparenty s nápismi ako „Niet spravodlivosti, nie je mieru“, „Všetci nenávidia políciu“ alebo „Už nikdy viac“, píše list Le Monde.

„Je potrebné, aby celý svet videl, že keď pochodujeme za Nahela, pochodujeme za všetkých, ktorí pri sebe nemali kameru,“ vyhlásila matka zastreleného na začiatku sprievodu.

54 debata chyba
Viac na túto tému: #protesty #nepokoje #demonštrácia #Emmanuel Macron #horiace auto #Francúzko