Biden má problémy s dychom. Pri spaní mu s tým napomáha prístroj

Prezident USA Joe Biden začal v noci používať prístroj, ktorý využíva metódu asistovaného dýchania (CPAP) a pomáha tak pri spánkovom apnoe. TASR informuje podľa agentúry AP.

29.06.2023 13:42
Joe Biden Foto:
Americký prezident Joe Biden.
debata (13)

Spánkové apnoe je potenciálne závažné, ale vcelku bežné ochorenie, pri ktorom sa v noci nakrátko zastavuje a následne opäť spúšťa dýchanie. O tom, že ním trpí, Biden informoval ešte v roku 2008.

Biely dom o používaní zariadenia CPAP informoval v súvislosti s otázkami novinárov, ktorí si v stredu ráno, keď Biden odchádzal na výjazd v Chicagu, na prezidentovej tvári všimli odtlačky. Tieto masky, ktoré sa niekedy používajú aj na prevenciu chrápania, majú totiž elastické pásy, aby zariadenie držali tesne okolo nosa.

Joe Biden Čítajte aj Biden zakopol a spadol na pódiu pri odovzdávaní diplomov. Moment zachytili kamery

Joe Biden sa narodil v roku 1942 a je najstarším úradujúcim prezidentom USA. Jeho zdravotný stav je preto stredobodom veľkej pozornosti. Ak bude v roku 2024 opätovne zvolený, na konci svojho druhého funkčného obdobia bude mať 86 rokov.

Joe Biden u Volodymyra Zelenského na Ukrajine
Video

Predpokladá sa, že spánkovým apnoe v USA trpí približne 30 miliónov ľudí, hoci podľa Americkej lekárskej asociácie je diagnostikované len asi šiestim miliónom.

Joe Biden Čítajte aj Biden chce zostať prezidentom. Koho a čoho sa obáva?

Pri tomto ochorení sa svaly hrdla a jazyka uvoľňujú a blokujú dýchacie cesty počas spánku. Niekedy to trvá až minútu a opakovane každú noc. Ľudia sa potom prebudia s hlasným lapaním po dychu či chrápaním. Tento stav im bráni v hlbokom, regeneračnom spánku.

Neliečené spánkové apnoe môže viesť k nebezpečnej ospalosti a zvýšenému riziku srdcového infarktu. Problém je častejší u mužov ako u žien.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Amerika #americký prezident #prezident Joe Biden