Pápež po návrate vyslanca z Moskvy: Koniec vojny je zrejme v nedohľadne

Zdá, že koniec vojny na Ukrajine je v nedohľadne, uviedol v piatok pápež František po návrate svojho mierového vyslanca z trojdennej návštevy Moskvy.

30.06.2023 15:23
Pápež František Foto: ,
Pápež František
debata (26)

„Tragická skutočnosť tejto vojny, ktorá – zdá sa – nemá konca, vyžaduje od všetkých spoločné tvorivé úsilie smerujúce k predstave a vytváraniu cesty k mieru,“ povedal pápež členom delegácie vyslanej konštantinopolským pravoslávnym patriarchom.

Zelenskyj v Ríme aj vo Vatikáne, potriasol si ruku s pápežom

Video

Vatikán v samostatnom vyhlásení uviedol, že pápežov vyslanec kardinál Matteo Zuppi ukončil svoje konzultácie v Moskve, kde sa stretol s poradcom ruského prezidenta Jurijom Ušakovom a patriarchom ruskej pravoslávnej cirkvi Kirillom. „Cieľom (návštevy) bolo vytipovať humanitárne iniciatívy, ktoré by mohli otvoriť cestu k mieru,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Druhý zľava mierový vyslanec pápeža Františka... Foto: TASR/AP, Oleg Varov
Matteo Zuppi / Kirill / Druhý zľava mierový vyslanec pápeža Františka kardinál Matteo Zuppi počas stretnutia s patriarchom ruskej pravoslávnej cirkvi Kirillom (druhý sprava) v Moskve 29. júna 2023

František opakovane vyzýva na ukončenie vojny na Ukrajine a v máji požiadal Zuppiho, aby sa stal jeho mierovým vyslancom. Kardinál potom začiatkom júna navštívil Kyjev, kde rokoval s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

pápež František, Volodymyr Zelenskyj Čítajte viac Pápež poveril kardinála Zuppiho mierovou misiou na ukončenie vojny na Ukrajine
26 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #vojna na Ukrajine