Kyjev pýta kazetovú muníciu, ktorá by zavarila Rusom. Biden zvažuje nad dodaním

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena zvažuje presun kontroverznej kazetovej munície na Ukrajinu. Pre spravodajskú televíziu CNN to povedalo viacero ľudí oboznámených s touto záležitosťou.

30.06.2023 16:59
vojna na Ukrajine, mínomet Foto: ,
Vojaci Ukrajinskej národnej gardy sa pripravujú na streľbu na ruské pozície z mínometu.
debata (235)

Ukrajinci sa v rámci aktuálnej niekoľkotýždňovej protiofenzívy snažia o dosiahnutie veľkých územných ziskov. Nemenovaný americký predstaviteľ pre CNN povedal, že spomenutá kazetová munícia „by mala na bojisku nepochybne významný vplyv“.

Fosforová munícia v Bachmute
Video
Zdroj: Ministerstvo obrany Ukrajiny

Americkí predstavitelia pre CNN uviedli, že konečné rozhodnutie Bieleho domu by malo prísť čoskoro a ak bude táto munícia schválená, zbrane by mohli byť zahrnuté do nového balíka vojenskej pomoci Ukrajine už v priebehu júla.

Iskander, Rusko, vojna na Ukrajine Čítajte aj Mohli ruské jadrové zbrane padnúť Prigožinovi do rúk?

Ukrajinskí predstavitelia od minulého roka tlačili na USA, aby poskytli muníciu. Washington sa však zdráhal poskytnúť ju pre riziko, ktoré by mohla predstavovať pre civilistov, a tiež preto, že niektorí kľúčoví spojenci USA vrátane Spojeného kráľovstva, Francúzska a Nemecka sú signatármi zákazu kazetovej munície.

Ukrajinci Rusom zavaria aj sovietskymi jadrovými delami
Video
Samohybné delo 2S7 Pion (Pivónia) sa v ZSSR začalo vyrábať v 70. rokoch minulého storočia. Dnes ho Ukrajinci používajú proti ruským okupantom. Delo dokázalo strieľať aj s jadrovou muníciou. Pozrite si video 43. delostreleckej brigády pozemných síl Ukrajiny.
20-delfiny-4x Čítajte aj Potápači nemajú šancu. Rusko nasadilo na obranu Krymu bojové delfíny, tvrdí britská rozviedka

Medzinárodný dohovor, ktorý zakazuje používanie kazetovej munície, vstúpil do platnosti v roku 2010 a dosiaľ ho podporilo viac ako 100 krajín. Rusko ani Ukrajina však nie sú jeho zmluvnými štátmi. Rusi používajú kazetovú muníciu prakticky od začiatku invázie. Ukrajinské sily začali nedávno používať kazetovú muníciu z Turecka.

235 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #zbrane #munícia #kazetová munícia #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj #prezident Joe Biden