Potápači nemajú šancu. Rusko nasadilo na obranu Krymu bojové delfíny, tvrdí britská rozviedka

Rusko od vlaňajšieho leta významne posilnilo obranu základne svojej Čiernomorskej flotily v krymskom meste Sevastopoľ, kde okrem iného pravdepodobne ako ochranu pred potápačmi nasadilo špeciálne vycvičených delfínov.

23.06.2023 12:41
20-delfiny-4x Foto:
Ilustračné foto.
debata (53)

Na twitteri to uviedla britská vojenská rozviedka. Podľa agentúry AFP je vojenské využitie morských cicavcov zo strany Ruska návratom k praxi z čias studenej vojny.

Väčšie zabezpečenie námornej základne v Sevastopole podľa britskej vojenskej rozviedky „zahŕňa najmenej štyri vrstvy sietí a bariér v prístupe k prístavu“.

„V posledných týždňoch túto obranu s veľkou pravdepodobnosťou posilnil aj zvýšený počet vycvičených morských cicavcov,“ píše rozviedka. Príspevok doplnila satelitnými snímkami sevastopoľského prístavu, na ktorom označila aj ohradené priestory pre morské zvieratá.

Mosquito Malaria Čítajte aj Chystajú na nás bojové komáre, tvrdí ruský generál. Odpoveďou majú byť biologické zbrane proti Anglosasom

„Snímky v prístave ukazujú takmer dvojnásobný počet plávajúcich ohrád pre morské cicavce, v ktorých sú s najväčšou pravdepodobnosťou delfíny,“ píše Londýn, podľa ktorého ruské námorníctvo využíva kytovce a ďalšie morské cicavce aj v arktických vodách, kde ide najmä o bieluhy či tuleňa. „Rusko zvieratá cvičí pre širokú škálu misií, ale tie umiestnené v sevastopoľskom prístave sú s vysokou pravdepodobnosťou určené pre obranu pred nepriateľskými potápačmi,“ dodáva rozviedka v hlásení.

Využitie morských cicavcov na vojenské účely je podľa agentúry AFP dlhodobou praxou, ktorú využívajú najmä americká a ruská armáda.

Šojgu na prehliadke výroby zbraní
Video
Ruský minister obrany Sergej Šojgu v podniku na výrobu tankov a ťažkých plameňometných systémov v Omskom regióne na videu jeho rezortu.

Výcvikové stredisko pre morské živočíchy sa na ukrajinskom Krymskom polostrove, ktorý Rusko v roku 2014 anektovalo, nachádza už od roku 1965. Uzavreté bolo v roku 1991 po rozpade Sovietskeho zväzu a tamojší delfíny boli podľa správ ruských médií predané do Iránu, píše AFP. Ukrajinské námorníctvo stredisko znovuotvorilo v roku 2012, od roku 2014 je však pod kontrolou Moskvy.

Dostanú Ukrajinci zbraň, ktorá sa vyrovná ruským tankom?
Video
USA zvažujú, že dodajú Ukrajincom bojové vozidlá Bradley.

Krymský polostrov v súčasnom konflikte, ktorý Rusko rozpútalo vlani vo februári, slúži ruskej armáde ako základňa v tyli. Využíva ju najmä na nasadzovanie posíl a údržbu. Krym je preto pravidelným terčom ukrajinských útokov, najmä ich bezpilotných lietadiel či plavidiel.

delfín Čítajte aj Bojové delfíny v Sevastopole vraj prestupujú do ruských služieb
53 debata chyba
Viac na túto tému: #delfíny #Sevastopoľ #čiernomorská flotila #vojna na Ukrajine