Zastrelený mladík vo Francúzsku mal auto s poľskými značkami. Sú tam teraz populárne

Nepokoje, ktoré vypukli vo Francúzsku, keď pri policajnej kontrole v Nanterre pri Paríži v utorok zomrel sedemnásťročný Nahel, majú aj poľskú stopu. Mladík išiel autom s poľskými registračnými značkami, napísal server Onet.pl.

01.07.2023 14:27
Francúzsko, nepokoje Foto: ,
Horiace auto počas tretej noci zrážok príslušníkov poriadkových síl s mladíkmi v meste Nanterre na predmestí Paríža 30. júna 2023.
debata (73)

Francúzske médiá už vlani písali, že v krajine vypukol skutočný boom ohľadom rýchlych áut s poľskými značkami. Špecializované firmy ponúkali krátkodobé požičanie áut z Poľska za oveľa nižšie ceny ako v prípade francúzskych požičovní. Navyše jazda v takom vozidle dáva vodičovi nádej, že v prípade porušenia predpisov by mohol uniknúť trestným bodom a aj pokute, vzhľadom na administratívnu náročnosť jej vymáhania.

Príslušníci poriadkových síl stoja pri výbuchu...
Mladí ľudia utekajú pred zásahom polície počas...
+13Demonštrant uteká počas tretej noci zrážok s...

„Predtým to bolo Nemecko a Luxembursko, teraz ponúka najnižšie ceny Poľsko. Vo Francúzsku ľudia platia päťkrát viac,“ povedal vlani v auguste denníku Le Parisien jeden z fanúšikov áut zapožičaných z Poľska. Denník podľa Onetu vtedy upozornil, že francúzska polícia sa už predvlani v januári vo svojom obežníku zmieňovala o „rýchlych autách nemeckej výroby, zaregistrovaných na požičovne v Poľsku“. Policajti mali údajne pochybnosti, ako v týchto prípadoch dôsledne postupovať a ako vymáhať pokuty.

Po celom Francúzsku od utorka pokračujú násilné protesty, ktoré vypukli po mladíkovej smrti. Demonštranti v piatok večer a v noci na sobotu zaútočili na niekoľko policajných staníc, rabovali obchody a zapaľovali autá. Policajti zadržali stovky ľudí.

Francúzsko, streľba Čítajte viac Vo Francúzsku zúria boje. Demonštranti útočili na policajné stanice a rabovali

Iskrou, ktorá zapálila nepokoje, bola utorková smrť mladíka alžírskeho pôvodu pri policajnej kontrole. Na verejnosť sa dostal videozáznam streľby, ktorý vyvrátil tvrdenie, že policajt konal v sebaobrane. Video tiež zachytilo, že Nahel bol chytený pri riadení žltého športového mercedesu, v ktorom údajne išiel vysokou rýchlosťou v pruhu vyhradenom pre autobusy a nezastavil na kontrolu, kým ho nedostihli policajti na motocykloch. Že bolo vozidlo zaregistrované v Poľsku, potvrdila miestna prokuratúra, dodal server.

73 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Francúzsko #nepokoje