Šiesta noc nepokojov vo Francúzsku: Zatkli 157 ľudí, zomrel mladý hasič

Mladý hasič zahynul, keď sa severne od Paríža snažil uhasiť autá počas v poradí už šiestej noci nepokojov, ktoré vo Francúzsku vypukli po minulotýždňovom zastrelení tínedžera policajtom. Uviedol to v pondelok francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin.

03.07.2023 10:52
francúzsko Foto: ,
Poriadková polícia neďaleko horiaceho auta v štvrti La Meinau v Štrasburgu vo východnom Francúzsku.
debata (5)

Polícia v noci na pondelok zatkla celkovo 157 osôb, čo je výrazne menej než počas predchádzajúcich nocí. Rovnako je nižší aj počet zranených príslušníkov bezpečnostných síl: v noci na pondelok utrpeli zranenia len traja policajti. Uplynulá noc bola vo všeobecnosti pokojnejšia než predošlé, uvádza AFP.

Dvadsaťštyriročný francúzsky hasič zahynul pri hasení požiaru v podzemnom parkovisku v departemente Seine-Saint-Denis v metropolitnej oblasti Paríža, uviedol Darmanin. Zatiaľ nie je jasné, či má tento požiar súvislosť s prebiehajúcimi nepokojmi, čo by malo objasniť až ďalšie vyšetrovanie.

„Včera večer pri hasení viacerých požiarov v Saint-Denis zahynul mladý desiatnik (hasičského zboru),“ napísal na Twitteri francúzsky minister obrany Sébastien Lecornu.

45-tisíc policajtov

Minister dopravy Clément Beaune taktiež zareagoval tvítom: „V myšlienkach som so štátnymi zamestnancami, ktorí sú dňom i nocou mobilizovaní, aby sa (do ulíc) vrátil pokoj,“ uviedol.

No ulíc celej krajiny bolo počas šiestej noci protestov nasadených 45 000 policajtov a žandárov. Výtržníci podpálili v noci na pondelok 297 áut a 34 budov. Zaútočili aj na dve policajné stanice, informovala agentúra AP.

Francúzko / Prostesty / Výtržnosti / Čítajte viac Stará mama zastreleného mladíka vyzvala Francúzov na ukončenie nepokojov

Protesty a nepokoje vypukli v celom Francúzsku po tom, ako policajt v utorok pri kontrole vozidla na parížskom predmestí Nanterre zastrelil 17-ročného mladíka alžírskeho pôvodu Nahela M. Táto udalosť znovu oživila rasové napätie v krajine, ako aj dlhoročnú kritiku prístupu francúzskej polície k príslušníkom menšín, uviedla AFP.

Tínedžera v sobotu v Nanterre pochovali. Policajta, ktorý naňho strieľal, obvinili z úmyselného zabitia a umiestnili do väzby.

Príslušníci poriadkových síl stoja pri výbuchu...
Mladí ľudia utekajú pred zásahom polície počas...
+13Demonštrant uteká počas tretej noci zrážok s...
5 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #nepokoje