Pápež odsúdil pálenie Koránu pred mešitou v Štokholme

Pápež František odsúdil rozhodnutie, ktorým švédske úrady minulý týždeň schválili protest spojený s pálením Koránu pred mešitou v centre Štokholmu. V pondelok to uviedla agentúra ANSA, informuje TASR.

03.07.2023 11:33 , aktualizované: 12:55
debata

Pápež v rozhovore pre denník al-Itihád zo Spojených arabských emirátov (SAE) uviedol, že „ku každej knihe považovanej za posvätnú by sa malo pristupovať s úctou a vyjadriť tak rešpekt tým, ktorí v ňu veria“.

„Som nahnevaný a znechutený týmito činmi. Sloboda prejavu by nikdy nemala byť zneužívaná ako prostriedok nenávisti voči ostatným,“ povedal František a dodal, že vydanie povolenia na pálenie Koránu odsudzuje.

Saudská Arábia si volá veľvyslanca

Pre incident si Saudská Arábia predvolala švédskeho veľvyslanca v Rijáde, aby mu tlmočila protest proti páleniu Koránu. Švédsky veľvyslanec bol na ministerstvo zahraničných vecí Saudskej Arábie predvolaný v nedeľu. Švédsko bolo touto cestou vyzvané „na zastavenie všetkých krokov, ktoré sú v priamom rozpore s medzinárodným úsilím o šírenie hodnôt tolerancie, umiernenosti a odmietania extrémizmu a ktoré podkopávajú vzájomnú úctu potrebnú na budovanie vzťahov medzi národmi a štátmi,“ uviedla oficiálna saudskoarabská tlačová agentúra SPA.

islam, moslim, korán Čítajte viac Maroko odsúdilo pálenie Koránu v Štokholme a odvolalo svojho veľvyslanca

Švédska vláda sa k predvolaniu svojho veľvyslanca bezprostredne nevyjadrila. Ešte v nedeľu však vydala vyhlásenie, v ktorom pálenie Koránu pred mešitou v Štokholme „dôrazne odsúdila“. Označila to za islamofóbny a provokatívny čin, ktorý v žiadnom prípade neodráža postoje švédskej vlády. Zároveň však poukázala na to, že švédska ústava garantuje slobodu zhromažďovania, prejavu a organizovanie protestov.

Muž, údajne kresťanský utečenec z Iraku žijúci vo Švédsku, počas protestu pred mešitou v centre švédskej metropoly Štokholm najprv pošliapal Korán a potom zapálil niekoľko strán z tejto posvätnej knihy moslimov. Urobil tak minulú stredu – v prvý deň významného moslimského sviatku íd al-adhá a krátko pred koncom výročnej púte do saudskoarabskej Mek­ky.

Korán / Salwan Momika / Čítajte viac Turecko zúri. Pred mešitou v Štokholme muž spálil korán, akciu úrady povolili

Švédska polícia pôvodne stredajší protest pred štokholmskou mešitou povolila, ale jeho organizátora neskôr obvinila „z agitácie proti etnickým a národnostným skupinám“. Irackí predstavitelia vyzvali Švédsko, aby 37-ročného muža, ktorý Korán zapálil, vydali na trestné stíhanie do Iraku.

Incident vyvolal v moslimskom svete vlnu nevôle. Pálenie Koránu ohrozilo aj ambície Švédska o vstup do NATO, keďže udalosť pobúrila i prevažne moslimské Turecko, ktoré švédsku žiadosť o členstvo zatiaľ neratifikovalo.

debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #Korán #Švédsko