Zelenskyj: Putin je slaboch a stráca kontrolu nad krajinou. Vzburu podporovala až polovica Ruska

Odozva ruského vodcu Vladimira Putina na nedávnu vzburu Vagnerovej skupiny pod vedením Jevgenija Prigožina bola „slabá“ a šéf Kremľa stráca kontrolu nad ruským národom. V exkluzívnom rozhovore pre spravodajskú televíziu CNN to povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

03.07.2023 14:34
Volodymyr Zelenskyj, vojn na Ukrajine, Záporožie Foto:
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok 27. marca 2023 navštívil oblasť poškodenú raketami v Záporoží na Ukrajine.
debata (215)

Putin minulý mesiac čelil najväčšiemu ohrozeniu svojej autority za ostatné dve desaťročia, keď šéf spomenutej polovojenskej skupiny Prigožin spustil krátkodobú vzburu. Počas nej si nárokoval kontrolu nad vojenskými zariadeniami vo dvoch ruských mestách a postupoval smerom k Moskve, no neskôr po intervencii samozvaného bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka súhlasil s ukončením vzbury.

Ukrajinské drony ničia ruské tanky
Video
Ukrajinské drony zničili tri ruské tanky pri Kurdjumivke v Doneckej oblasti. Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany / Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

„Vidíme Putinovu odozvu. Bolo to slabé,“ povedal Zelenskyj pre CNN počas víkendovej návštevy Odesy. „Vidíme, že neovláda všetko. To, ako sa Vagnerovci stiahli hlboko do Ruska a zabrali určité regióny, ukázalo, aké ľahké je urobiť to. Putin nemá kontrolu nad situáciou v regiónoch. Celá tá vertikála moci, ktorú mal, sa len rozpadá,“ dodal Zelenskyj.

Volodymyr Zelenskyj, Izium Čítajte aj Zelenskyj: Okupanti sa budú báť priblížiť ku Krymu. Ruské lode už teraz majú strach z našich brehov

Niektorí Rusi fandili žoldnierom z Vagnerovej skupiny, keď Prigožin viedol bezprecedentnú vzburu. Video geolokalizované a overené CNN zobrazuje davy jasajúcich ľudí vo chvíli, keď vozidlo šéfa skupiny 24. júna odchádzalo z mesta Rostov nad Donom na juhu Ruska.

Zelenskyj povedal, že správy ukrajinských tajných služieb potvrdili, že Kremeľ vyhodnocoval mieru podpory Prigožinovi. Údajne až polovica Ruska podporovala mecenáša vagnerovcov a vzburu polovojenskej skupiny.

Český zbraňový systém Viktor na Ukrajine
Video
Zdroj: Ukrajinské ozbrojené sily

Kyjev sa momentálne usiluje o znovuzískanie území na juhu a východe Ukrajiny. Zelenskyj povedal, že konečným cieľom je oslobodiť Ruskom anektovaný polostrov Krym. „Nevieme si predstaviť Ukrajinu bez Krymu. Kým je Krym pod ruskou okupáciou, znamená to len jedno – vojna sa ešte neskončila,“ podotkol a zdôraznil, že mier bez Krymu nebude znamenať víťazstvo.

Igor Strelkov Čítajte aj Girkin vyzýva Putina na odovzdanie moci. Prigožin by mal podľa neho visieť

V súvislosti s protiofenzívou Zelenskyj priznal ťažkosti na bojisku, ale hovorí, že Ukrajina „napreduje“. „Minulý týždeň bol v prvej línii ťažký. Ale robíme pokroky. Ideme vpred, krok za krokom! Ďakujem všetkým, ktorí bránia Ukrajinu, a všetkým, ktorí vedú túto vojnu k víťazstvu Ukrajiny,“ zakončil Zelenskyj.

215 debata chyba
Viac na túto tému: #Kremeľ #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine #Jevgenij Prigožin #Volodymyr Zelenskyj